Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppat EU-bidrag – nu kan växthusprojektet i Högbo inte utökas

/
  • Några av deltagarna i arbetsmarknadsprojektet i Högbo som enligt arbetslivsförvaltningen på Sandvikens kommun genom åren skapat riktiga 70-talet jobb.

Sandvikens kommun får avslag på sin EU-ansökan för fortsättningen på prestigeprojektet med de ekologiska växthusen i Högbo. Utan ytterligare medel från europeiska socialfonden blir det ingen expansion av verksamheten som det tidigare har varit tänkt.

Annons

Arbetslivsförvaltningen i Sandviken har satsat starkt på jordbruksnäring i Högbo. Tillsammans med kommunen har Arbetsförmedlingen, jordbruksfonden och hittills även europeiska socialfonden lagt mycket pengar och prestige i projektet där människor som står långt från arbetsmarknaden bland annat har jobbat med produktion och förädling av lokala råvaror.

Produkterna säljs sedan, främst till Högbo brukshotell under det nymyntade varumärket "Made in Högbo".

LÄS OCKSÅ: Högbo vill ha ännu mer härproducerat

Projekten som bland annat involverat ekologiskt växthus, djuruppfödning och ost- och korvmakeri har varit lyckosamma – i alla fall enligt arbetslivsförvaltningen själva.

– Det har hittills skapats ett 70-tal anställningar. Antalet jobb inom jord- och skogsbrukssektorn ökar också mer i Sandviken än i övriga Sverige. Vi ser en ökning med 62 procent sedan 2008 och satsningen i Högbo är främsta anledningen, säger Leif Jansson som är chef för arbetslivsförvaltningen.

Det handlar om mellan 7 och 8 miljoner kronor som Sandvikens Högbosatsning nu går miste om när kommunen fått avslag på sin projektansökan till europeiska socialfonden.

– Jag tycker det rimmar illa. Falun har fått ja, men inte vi. De har en ungdomsarbetslöshet bland unga på totalt 13 procent, hos oss ligger det på nästan 28 procent och 30 procent bland unga män. Vem tänker ta den regionalpolitiska fanan om inte socialfonden fortsätter ta den? De här EU-fonderna är ju till för att stödja arbetsmarknadspolitiken, säger Leif Jansson.

LÄS OCKSÅ: Högbo hotell storsatsar på närodlat

De ekologiska växthusen går i dag runt med hjälp av egna intäkter. Kommunen står för hyror, men försäljningen av varorna sker genom en ideell förening som fungerar som ett socialt företag.

– Det här avslaget innebär att vi inte kan öka volymen. Vi kör på ändå, men med färre deltagare än vad vi hade tänkt, det här projektet hade inneburit att vi skulle ha kunnat fördubbla antalet deltagare, säger Leif Jansson.

Trots att kommunen fått många EU-miljoner de senaste åren för att stävja den är arbetslösheten i Sandviken ökande och bland de högsta i landet.

2 650 personer är arbetslösa och 800 har varit utan jobb i två år.

– Det beror på strukturförändringar. Antalet jobb har minskat med 1 200 sedan 2008. Jag tycker ändå att vi har kunnat visa resultat av vårt arbete, säger Leif Jansson.

LÄS OCKSÅ: Här växer både grönt och människor

Annons