Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor bokstav ingen småsak

Stor eller liten bokstav, är det något att bråka om?

Annons

 

Den uppmärksamme läsaren noterar att Arbetarbladet - liksom de flesta andra medier - väljer att följa den nya språkrekommendationen:

Riksdagspartierna skrivs numera med stor begynnelsebokstav. Vi skriver alltså Socialdemokraterna och Centern. Stor eller versal bokstav använder vi också vid partiförkortningar: Jan Björklund (FP).
Språkvårdarna har gjort en avvägning i balansen mellan läsförståelse och läsrytm och kommit fram till att förståelsen är viktigare i det här fallet.
Jag tror, utan att veta, att allt egentligen är Sverigedemokraternas fel. Ett partinamn som inleds med nationsnamnet Sverige går inte att stava med litet s. Och det går ju inte heller att använda stor bokstav för vissa partier och liten för andra, då skulle det bli ett jäkla liv. Så då fick det bli ett lappkast, stor bokstav över hela linjen.
Men varför är då detta ett språkproblem?
Jo, då kommer vi in på läsrytmen. Stora bokstäver i en löpande text blir små läshinder, ungefär som att löpa 400 med eller utan häckar. Gissa vilket som går snabbast?
Utvecklingen går onekligen mot allt fler versaler. Departement, statliga verk och myndigheter skrevs förr med liten bokstav, nu med stor. Näst på tur står säkert de kommunala förvaltningarna. Inte minst då kommunerna skyndar på trenden genom att döpa om sina förvaltningar. Det som förr hette byggnadsnämnden kan numera kallas Bygg och miljö, fritidsnämnden blir Barn och fritid. När de nya beteckningarna används i skriftspråket kan det bli förväxlingar om man inte markerar förvaltningsnamnet med stor bokstav.
Grunden i språkreglerna är att egennamn stavas med stor begynnelsebokstav, och att det i första hand är företagets eller personens egen stavning som bör gälla, till exempel vid sammansättningar mellan flera ord.
Där finns det dock undantag:
Varumärken som använder insprängda versaler, till exempel MoDo och OnOff, får finna sig i att vi använder svenskt språkbruk, versal begynnelsebokstav och därefter gemener. Därför skriver vi Gävletidningar just så i Arbetarbladet. Även om vårt stolta moderbolag helst skulle se samma stavning som på logotypen, GävleTidningar. Och även om det här finns risk för förväxling. När vi talar allmänt om tidningar i Gävle, Gävletidningar, är det ju inte riktigt samma sak som GävleTidningar.
Bara nästan.


Mer läsning

Annons