Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stör du grannarna?

Buller, fest och hög musik. Det stör sig Gävleborna på hos varandra. I alla fall enligt Gävle kommun och Gavlegårdarna som tar emot klagomål från de boende.

– Det ökar under våren, när grillarna kommer fram. Då verkar det vara större risk för störning, säger Niclas Lind, distriktschef vid Gavlegårdarna.

Annons

Tidningen Vi i Villa har frågat 4 139 villaboende i hela Sverige hur en dålig granne beter sig. Att inte hälsa på grannar då du möter dem eller låna saker utan att lämna tillbaka dem är beteenden som inte är populära enligt undersökningen. Om du är högljudd blir du inte heller populär hos grannarna. Något som verkar stämma in i Gävle.

– Det handlar oftast om hög ljudnivå sent på kvällen. Att grannen spelar musik för högt, säger Dorothy Ellqvist, vid Bygg och miljö, som tar emot klagomål från villaägare i Gävle.

Men villaägarna klagar även på att okända katter rör sig på altan, men det är mer ovanligt.

Niclas Lind, är ansvarig för det södra distriktet hos Gavlegårdarna och får ta emot en del klagomål från hyresgästerna.

– Ljudstörningar är vanligast, det är bråk och fest som anmäls till vår störningsjour. Annars handlar det om vardagsfrågor som städning i tvättstugan, säger han.

Även att grannar blir oense om var bilen ska stå parkerad och hur gräsmattan sköts är ganska vanligt.

Han tycker dock inte att antalet anmälningar har ökat de senaste åren. Däremot är det under sommartiden som grannar verkar störa sig mer på varandra.

Klagar de på att grannarna inte hälsar?

– De ringer nog inte till oss om grannen låter bli att hälsa. Men det är klart att det är en trygghetsfaktor, att man känner igen varandra och hejar.

Trivs med sina grannar

I ett hus i Järvsta bor Leif Andersson. Det har han gjort sedan början av 1970-talet och han kommer bra överens med grannarna.

– Det är skitbra. Jag slipar och grejar på min Chevrolet och det kanske stör någon granne, säger han.

Undersökningen av Vi i villa visar att 59 procent anser att det värsta man kan göra som granne är att inte hälsa.

– Ja, då skulle jag börja fundera om jag hade gjort något. Men det har aldrig hänt mig.

Annons