Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor som Bergman – bakom kulisserna

Annons

Världsstjärnan Stellan Skarsgård har sin loge i en liten smutsgul husvagn av Kalle Anka-modell. Man undrar hur han ska rymmas.

I filmen ser Skarsgård nästan längre ut än vanligt. Han föreställer hjälten Raoul Wallenberg. En legendarisk svensk diplomat som under andra världskriget räddade tusentals ungerska judar från Hitlers koncentrationsläger.

Därför befinner sig filmteamet på plats i Budapest.

Första veckorna har de konstant huvudvärk av avgaserna.

Allting är ruffigt och nedslitet.

Kläddesignern Inger lagar gemensamma middagar i ett litet pentry och får hela hotell Atrium att stinka vitlök.

hembjudet till den berömda ungerska regissören Istvan Szabo (Cannesprisvinnare för ”Mephisto” och ”Överste Redl”). Man hjälps åt att laga ungerska pannkakor till desserten.

När filmteamet så småningom ska återvända till Sverige dykar Istvan upp på hotellet. Han ser lite generad ut. Han bär på två plastpåsar som hans fru skickat med. De innehåller syltburkar, två sorters sylt till de ungerska pannkakorna som filmteamet blivit så förtjusta i.

Inte så Hollywood kanske.

Om det nu inte är vanligt att en skådis dyker upp så dyngrak till en viktig scen att han måste hålla sig i bordet för att kunna stå upp.

i boken ”Katinka och regissörerna”. Den handlar om Katinka Faragó. Hon har jobbat med film hela sitt liv. Hon är nästan lika känd som Bergman – bakom kulisserna.

Katinka hamnar som hundvakt och scripta i Sandrewateljéerna, 13 år gammal. Och så rullar det på. 125 filmer. Hon känner Bibi Andersson, Max von Sydow, Liv Ullman, Erland Jospehson, Colin Nutley, Daniel Alfredson, äsch varenda filmkändis du kan komma på. Och har gått uppför röda mattan på Oscarsgalan – två gånger.

”Till Katinka, med kärlek. Utan dig hade den här filmen aldrig blivit av, så är det, helt enkelt”, skriver Ingmar Bergman i en dedikation efter ”Fanny och Alexander”.

regisserades av Kjell Grede. Katinka var producent. Det är den film som ligger henne varmast om hjärtat, säger hon.

Fyra guldbaggar! ”Vi blev stolta när det beslutades att den skulle visas i skolorna i anslutning till information om Förintelsen”.

En hemsk scen var när vi hade ett hundratal nakna kvinnor på väg mot avrättning, berättar Katinka. ”Det var svårt. Och kallt.”

Man byggde också upp en stor träport precis som det såg ut vid ingången till ghettot i centrala Budapest 1943. ”Många gamla mådde fruktansvärt dåligt av att se det”.

ingår i ett helt gäng av äldre svenska klassiker som återutges på dvd i år. Det är tider för samlare. Verkligen.

Men tyvärr saknar nästan alla utgåvor det där lilla extra som vi vant oss vid: bakomfilmer, intervjuer, dokumentärer.

Det är här som Katinka Faragós bok kommer in i bilden.

”Katinka och regissörerna” fungerar som extramaterial till nästan hela svenska filmhistorien.

”Katinka och regissörerna” är skriven av Katinka Faragó tillsammans med Birgitta Kristoffersson, utges på Bokförlaget Arena.

Mer läsning

Annons