Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora ögon i ordenshuset

De har rykte om sig att vara lite hemliga.

Men på lördagen var det fritt fram att hälsa på hos Frimurarna i Gävle.

– Vi är inget hemligt sällskap, men vi har slutna ritualer, säger frimuraren Richard Hilton.

För tre år sedan fanns det cirka 400 frimurare i Gävle.

Men efter att ha räknat bort dem som inte betalade medlemsavgiften har Frimurarorden i Gävle i dag krympt till mellan 150 och 200 medlemmar.

Slutet sällskap

Det är ett slutet sällskap för män. Så gott som varje måndag träffas de aktiva medlemmarna, som av dem själva kallas bröder.

– Det bygger på en kristen grund och ska försöka underlätta för bröderna att utveckla sig själv som person. Vi bedriver en slags rollspel som ska stämma till eftertänksamhet och det fungerar faktiskt, säger Edvard Nordlander, som har varit frimurare i 20 år och har uppnått den högsta graden.

Richard Hilton säger att han har blivit en bättre människa sedan han blev frimurare.

– Jag hade ett elitistiskt tänkande innan. Jag har blivit mer förstående inför andra människors olika förutsättningar, säger han.

Men sällskapet är inte öppet för vem som helst. Helst ska den sökande ha två faddrar inom logen.

150 år i Gävle

Frimurarorden har funnits i Gävle i 150 år. Efter den stora branden i Gävle 1869 byggdes det nuvarande Frimurarhuset på Kyrkogatan 26 i Gävle.

Den beigefärgade byggnaden är stor och pampig med åtskilliga meters takhöjd, färggranna takmålningar och väggar täckta av vapensköldar som tidigare medlemmar har förvärvat.

– Det är en spännande byggnad som jag inte har varit inne i förut, säger Sari Svedjeholm, en av besökarna under lördagens öppna hus.

Besökarna bjöds in i den stora Johannessalen, där flera av ritualerna hålls.

Efter ett kort föredrag om frimurarna och byggnaden släcktes rummet ned och en stjärnhimmel tornade upp sig i taket till tonerna av orgelmusik.

– Det sägs att det är den stjärnhimmel som var synlig i Gävle den dag på 1870-talet då logen inrättades, säger Edvard. Nordlander.