Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storartat om Storviks hotellpionjär – vilken mäktig musikal!

AB Kultur recenserar nyskapad Sandvikenmusikal som verkligen imponerar.

En ensam flicka som fallit ihop mitt på scen, med en sjal kramad i famnen, och ett svartvitt foto av en främmande stad uppslaget stort i bakgrunden. Det är tidigt i föreställningen, huvudpersonen Wilhelmina har nyss lämnat barndomshemmet på Fårö för att bli miljonär.

Jag hade ingen aning om vem Wilhelmina Skogh var. Men Jessica Andersson och Viktor Ståhl sätter nu upp en musikal om henne så nu vet jag: Hon var hotelldrottningen som tog turismen till Gästrikland och flärden till Grand Hotel i Stockholm.

"The Grand Lady: en musikal om Wilhelmina Skogh" är en ambitiös föreställning som följer Wilhelmina genom livet.

Det är ett liv som handlar om jobb, jobb, jobb, även om hon får lite tid åt kärleken med. Hon är målmedveten, full av tro på ny teknik och på sig själv, men det riktiga djupet märks tydligt först mot slutet, i den bittrare, vassare, sörjande Wilhelmina. Entreprenören med drömmar riskerar att bli platt om än inspirerande; den hårda, oresonliga arbetsgivaren visar att det handlar om en människa med brister. Hennes anställda tjänsteflickor gör också mycket av sina scener.

Hon kommer att nå sin karriärs höjdpunkt med jobbet som vd för Grand Hotel; på vägen dit får vi se hur gästerna på hennes nyöppnade järnvägsrestaurang i Storvik skvallrar om den underliga föreståndarinnan och hur alla närvarande håller andan när det verkar som om hennes experiment med elektriciteten har misslyckats. Ändå möter hon inget direkt motstånd, ingen fiende, inga tydliga hinder – och då saknar föreställningen också nerv.

Som helhet är "The Grand Lady" dock en storartad uppvisning. Det är ett drygt tjugotal personer på scen och de fyller den med fart och energi. Särskilt att ha extra dansare med i sångnumren är en utmärkt idé, det gör att föreställningen känns mäktigare än man trodde att en scen i Sandviken klarade. Musiken är också passande pampig.

I den mer nedtonade slutscenen är det 1926. Wilhelmina Skogh är 76 år gammal. Hon sitter ensam i en plyschsoffa i hörnet av scen med ett foto av ett storslaget men tomt rum uppslaget stort i bakgrunden. Ett lite sobert slut på en fascinerande karriär blir ett utmärkt slut på en rolig och intressant musikal.

FAKTA: ”The Grand Lady” av Jessica Andersson. Regi: Jessica Andersson. Musik: Viktor Ståhl. Koreografi: Erika O'Neill. Med: Olivia Molin, Emil Holmgren, Jonatan Nettréus, Emelie Larsson, Olof Edman, Evelina Eriksson-Glad, Elvira Lundstedt, Joline Stake, Alva Dalethsson, Linda Dahl, Madeleine Backlund, Susanne Stake, Siv Larsson, Bo Eriksson-Glad, Helge Torsein, dansgruppen Move It. Scen: Kulturcentrum, Sandviken. Ges 20/10 och 21/10.

Fotnot. Recensionen avser den föreställning som spelades som genrep. Även två skolföreställningar har getts.