Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storbranden kan ha startat i köket

Orsaken till Sätrabranden förblir en gåta. Teknikerna har sin teori efter att ha undersökt platsen, men vittnesuppgifterna drar åt ett annat håll.
– Det är en svårlöst brandbild, säger kriminalteknikern, Sven-Olof Sundqvist.

Det sticker i näsa och ögon av den intensiva brandlukten när vi närmar oss den eldhärjade radhuslängan på Blåbärsvägen. Ändå är det ett och ett halvt dygn sedan branden började. Ett förkolnat skelett är det enda som finns kvar av de tre yttersta lägenheterna.

– Det är fruktansvärt bränt, det är nästan otroligt. De första två bostäderna är totalförstörda, den tredje är helt utblåst, säger Sven-Olof Sundqvist.

Det var just i den tredje huskroppen som branden började och den tekniska undersökningen koncentreras därför dit. Flera kriminaltekniker från Gävleborgspolisen och en brandinspektör jobbade under lördagen med att försöka rekonstruera händelseförloppet.

– Det syns ganska tydliga skillnader på hur länge olika delar av byggnaden har brunnit. På så vis kan vi förstå var branden har börjat och hur den har spridit sig. Klart är att den inte uppstod i källaren eller på övervåningen, konstaterar Sundqvist.

I övrigt är det mesta oklart. Det finns tecken på att det finns svar att hitta i köket, det har därför frilagts helt och möbleringen har återkonstruerats så långt det är möjligt. Här är bland annat matbordet är helt utbränt, vilket betyder att det har brunnit länge.

Även en del elektrisk utrustning har isolerats och ska eventuellt skickas till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, för analys. En tidigare teori var att en ljusslinga som prytt balkongen skulle ha orsakat branden.

– Men det kommer vi allt mer bort från, säger Sundqvist.

Men uppgifterna går isär. Vittnesuppgifterna stämmer inte riktigt med teknikernas bild. Vissa upplysningar gör till exempel gällande att en nyhetsraket skulle ha farit in på en av balkongerna och tagit eld.

– Det kan inte uteslutas helt, men vi har letat och inte hittat någonting som tyder på det än. Nu måste vi väga samman vad vi har sett med den information vi har fått från vittnen. Eventuellt behöver vi ta hjälp från ytterligare experter för att kunna fastställa den exakta brandorsaken.

När Arbetarbladet besökte brandplatsen på lördagsförmiddagen hade många av de boende kommit tillbaka för att titta på förödelsen, men sina hem fick de inte beträda.

Sammanlagt 12 familjer har tvingats lämna sina bostäder och osäkerheten kring vad som hänt med deras tillhörigheter är stor. Kanske är alla möbler och tillhörigheter förstörda, om inte uppslukade av eldslågorna så fuktskadade av allt vatten från släckningsarbetet.

– Det är ett under att ingen person kom till skada, säger Sven-Olof Sundqvist.