Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storslagen rymdaction

Intrigen är ganska enkel. Besättningen på rymdskeppet Enterprise blir angripna av en ostoppbar kraft – som de måste sätta hindra. Intrigbyggandet är inte nyskapande.

Men berättandet är rappt och desto mer övertygande. Även om huvudpersonen kaptenen James T. Kirk (Chris Pine) känns irriterande förnumstig och ganska ointressant som karaktär. Han vägs upp av humorn och värmen i övriga karaktärer.

Vi ser bland andra Simon Pegg, känd från bland annat Hot Fuzz, som den hetlevrade mekanikern Scotty som gärna brusar upp på irländskt manér.

Hans timing och komiska talanger kom väl till pass i den här filmen.

Allra bäst är förstås Benedict Cumberbatch som skurken Khan. Många känner honom kanske bäst från den omtycka tv-serien Sherlock. Här visar han upp ett imponerande register där han kombinerar diaboliskt mörker med en oväntad ömhet.

Man får se honom rent skådespelarmässigt växla från Shakespeareskådis till Hollywoodhårding. Sen odlar han ett klädsamt vansinne, och agerar precis så melodramatiskt som en god filmskurk ska.

3D-effekterna fungerar utmärkt till en rymdactionfilm som den här. Det är gott om tacksamma flygningar, pampiga scener och rymdpartiklar som flyger över publikens huvud. Och det är även filmiskt vackert. Den dystopiska skildringen av ett framtida London om 200 år är spännande och ger vibbar till klassiska 1980-tals klassikern Blade runner. Även om den här filmen ägnar sig mindre åt att ge stadsvärlden liv. Här är fokus mer på övergivna planeter, elaka kommendörer och allehanda rymdvarelser.

Den bästa stunden i filmen uppstår i mötet mellan halvmänniskan och roboten Spock (Zachary Quinto). När han undersöker gränsen mellan människa och maskin. Vad känner du egentligen?

Anton Emanuelsson