Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storslaget när eleverna i Gävle firade jullov

Jullov är värt att fira. Och det ska firas rejält. I alla fall om Gävles gymnasieelever får välja.
I går anordnades flera
storslagna evenemang på gymnasieskolorna i Gävle.

Talangjakt på Borgarskolan, Abbamusikal på Polhemsskolan och fackeltåg genom stan för eleverna på Thoren Business School.

Det hägrande jullovet firades på en rad olika sätt på skolorna i Gävle i går.

Och flera som Arbetarbladet har pratat med tycker att julavslutningen nästan har blivit lika viktig som avslutningen inför sommaren.

– På sommaren är det oftast bara någon som spelar. Inte så här stort. Det kanske är för att man är mer skoltrött nu efter höstterminen. Så då vill man fira och få lite julstämning, säger Caroline Holmgren, som hade en huvudroll i Polhemsskolans Abba-musikal ”Mordet i Waterloo”.

På förmiddagen var Borgarskolans aula fylld till bredden när den traditionsenliga talangjakten gick av stapeln.

Sång- och musikuppträdanden blandades med trollerishow.

Talangjakten anordnades av eleverna i medieprogrammets årskurs två och en jury bestående av musiker och en journalist fanns på plats för att bedöma talangerna och utse vinnaren, som blev trollkarlen Erik Karlsson.

– När jag började här för 25 år sedan hade vi en traditionell julavslutning då rektorn höll tal och några sjöng eller uppträdde. För ungefär sex år sedan började vi med talangjakt i stället. Eleverna vill ha det och tycker att det är kul, säger rektorn Olof Leijonhufvud som däremot inte tycker att julavslutningen kan jämföras med sommarens stora studentfirande.

Eleverna på Thoren Business School tågade efter lunchtid med facklor från skolan på Öster längs Drottninggatan och vidare till Carl Milles änglar i Boulognern där rektorn höll tal.

– Vi är en rätt ny skola som vill hitta på nya traditioner. Eftersom vi skippade luciatåg i år satsade vi lite mer på julavslutningen, säger läraren Fredrik Nilsson.

– Förr var det ju mer vid sommaravslutningar, men jullov börjar kännas lite som sommarlov.

– Det kanske har blivit mer youtubeifierat och jippobetonat nu för tiden.