Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Största konserten någonsin i Valbo kyrka

En kommande konsert siktar mot himlen. Valbo kyrka har aldrig tidigare rymt något så stort och mäktigt, förklarar kyrkomusikern Stellan Alneberg.

Av världslig natur, antar jag att han menar. Fast å andra sidan, många skulle nog kalla Mozarts Requiem överjordiskt vacker musik.

Det är ett av världens mest hörda och framförda verk, en dödsmässa känd inte minst genom biosuccén ”Amadeus”. Och för den dramatiska berättelsen om verkets födelse i samband med tonsättarens död.

Nu ska Mozarts Requiem ges av 80 korister från inte mindre än fem lokala körer, fyra solister och Sandvikens Symfoniorkester under Stellan Alnebergs ledning som dirigent. De tar plats i Valbo kyrka lördag 16 april.

En jättesatsning utan motsvarighet, åtminstone i modern tid, enligt Alneberg.

Varför spelas Mozarts Requiem jämt?

– Det ligger nog på tio i topp-listan hos både korister och musiker, och framför allt hos publiken som känner igen sig. Efter ”Amadeus” vann Mozarts Requiem väldig popularitet. Musiken är lätt att ta till sig, så känslosamt laddad, säger Stellan Alneberg.

Verket kräver inte heller så stor orkesterbesättning, vilket gör det tacksamt att framföra. Verdis Requieum kräver ju ett helt uppbåd av musiker, jämför Alneberg.

– Mozarts Requiem är genialisk musik – men ingalunda lätthanterlig. Man blir lika inspirerad varje gång man gör den. Och Sandvikens Symfoniorkester är oerhört duktig.

Mozart skrev inte mässan egenhändigt, den fullföljdes huvudsakligen av kompositören Franz Xaver Süssmayr. Det hör också bidragit till att verket omgetts av diskussioner och myter.

Varför denna konsert just här och nu?

– Jag har haft idén ett par år. Valbo är min hemkyrka, jag är född och uppvuxen i Valbo. Jag tänkte att det en enda gång vore spännande att göra något riktigt stort där.

Och akustiken?

– Den är bra, väldigt bra i Valbo kyrka, försäkrar Stellan Alneberg.

Men konserten ges ytterligare ett tillfälle; varför slösa bort en sådan satsning! När nu körerna har övat sedan slutet av januari. Mozarts Requiem kan därför även höras i Sandvikens kyrka dit hela följet beger sig dagen efter, söndag 17 april.

Solister är Ida Nordlund Wennerberg, sopran, Erika Sax, alt, Magnus Wennerberg, tenor och Tomas Nordlund, baryton.

Körerna som ska trängas är Forsbacka Kammarkör, Gävle Kammarkör Concordia och Valbokyrkokör, tillsammans med medlemmar ur Forsbacka Kyrkokör och Trefaldighetskören.