Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort intresse för internet via fibernät i Jäderfors

Över 200 Jäderforsbor är sugna på att få snabbare internet. Till hösten hoppas man att arbetet kan påbörjas.
– Det är ett otroligt engagemang och många som vill hjälpa till, säger Bernt Jonsson, ordförande i Jädraåbygdens fibernät ekonomiska förening.

Texten har uppdaterats 2016-02-10.

Projektet i Jäderfors kan fungera som pilotprojekt för andra byar i kommunen. De behöver inte uppfinna hjulet, menar Bernt Jonsson.

– Sandvikens kommun har hjälpt oss mycket, vi har haft ett otroligt stöd från IT-samordnare och Sandnet, säger han.

Ett sätt att få fiber till byn kan vara att samarbeta med Sandnet som är en del av Sandviken Energi. På Sandnets hemsida nämns möjligheten att byn kan ingå i ett projekt med Botjärn och Kungsfors. Men föreningen kan också välja andra vägar. En förutsättning för alla alternativ är att tillräckligt många är intresserade och att ekonomin går ihop.

Sandnet har lämnat in ansökningar till landsbygdsprogrammet, där regeringen valt att satsa 3,25 miljarder kronor för just utbyggnad av bredband utanför tätorter som har mer än 200 invånare. I Gävleborg kan man få 60 procent av projektets utgifter i stöd.

Läs mer: Sandnet satsar på mer fiber till folket

Arbetet med att försöka få fiber till byn inleddes på allvar 2013 då Jäderåbygdens fibernäts ekonomiska förening grundades. I dag är omkring 210 medlemmar.

– Det är en fantastiskt bra anslutning. Det finns ett otroligt engagemang i Jädefors och det är många som vill hjälpa till, säger Bernt Jonsson.

Han tror att fler av byns 250 hushåll kommer att ansluta sig. Förutom att få snabbare internet menar han att det kan påverka huspriset om man har fiber eller ej.

– Det är en ganska stor fråga att det inte finns fiber i byarna. När telefonen skulle fram bestämde staten att alla skulle ha det. Nu när det ska dras fiber struntar många nätbolag i byarna, säger Bernt Jonsson.

Läs mer: Nya fibernätet lockar

Om allt går i lås kan arbetet i Jäderfors starta i höst. Nu söker Jäderforsföreningen företag som kan gräva på Sandvikens kommuns upphandlingssajt. Fram till 15 februari kan nya anbud komma in.

– Sen samlas styrelsen, öppnar anbuden och bestämmer vilka som får utföra arbetet. Det är väldigt bra att ha möjligheten att lägga ut upphandlingen via kommunen, säger Bernt Jonsson.

För fler lokala nyheter och pushnotiser om viktiga händelser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här