Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för Obamas böcker

Annons

USA:s mest påpassade man har inte blivit mindre fascinerande efter det amerikanska valet. Nyfikenheten på Barack Obama är stor även här i Sverige - något som märks i bokhandeln. Den nyvalda presidenten har redan skrivit två självbiografier, utgivna på svenska i början av året. Nu trycks båda i nya upplagor för att möta intresset.

Den av Obamas böcker som fått störst uppmärksamhet är "Min far hade en dröm" - som utöver nytryck också kommer i pocketformat lagom till jul. Den skiljer sig från många andra politikers självbiografier, inte bara för att den är välskriven - av honom själv - utan för att den skrevs redan 1995, nästan tio år innan han valdes in i senaten. Det handlar om Barack Obamas familj, hans vita amerikanska mor och svarta kenyanska far, om hans sökande efter sina rötter och sin identitet och om hur det är att växa upp som afroamerikan i USA.

Obamas andra självbiografi "Att våga hoppas" skrev han 2006, med siktet inställt på presidentposten, vilket gör det till en helt annan slags bok. Tillsammans har de båda böckerna sålt i nästan 20 000 exemplar i Sverige, vilket är mycket i genren politiska biografier.

Under 2007 och 2008 kom det dessutom ut böcker på svenska om såväl Hillary Clinton och John McCain, men intresset för dessa hade redan före det amerikanska valet svalnat ordentligt. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons