Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort stöd för kraftfull klimatpolitik

Annons

Klimatförändringen sker snabbare och skapar större risker än vi tidigare förväntat, men klimatförhandlingarna i Durban gav inte tillräckliga resultat. Det beror på att förhandlingarna inte styrs av mänsklighetens intressen utan av nationella intressen, samtidigt som demokratiskt valda politiker måste ta stor hänsyn till de egna väljarnas åsikter för att behålla sin makt. Utan en stark opinion kommer den globala politiska klimatapatin att befästa sitt grepp.

För att klimatförhandlingarna ska kunna resultera i nödvändiga åtgärder för minskad klimatpåverkan, måste folkopinionen i de flesta länder enligt vår uppfattning uppfylla fyra krav:
•Majoriteten tror att den pågående klimatförändringen är människans verk.
•Majoriteten har insett vilka risker klimatförändringen innebär.
•Majoriteten är beredd på betydliga uppoffringar, exempelvis en ändrad livsstil.
•Majoriteten accepterar tvingande internationella överenskommelser om klimatåtgärder.

Enligt en Sifoundersökning, beställd av Stiftelsen Vår Tids Utmaningar, uppfyller svenskarna dessa krav med bred marginal, i motsats till exempelvis den amerikanska befolkningen. I Sverige ser 82 procent av svenskarna klimatförändringen som är ett allvarligt hot mot mänskligheten, medan det i USA bara är 9 procent som är mycket oroade och 45 procent som är en aning oroad över klimatförändringen.

En stor brist i debatten, som förklarar att allmänheten i många länder inte inser klimatfrågans allvar, är att det inte görs ordentliga riskanalyser. Allmänheten vaggas in i en känsla av säkerhet och accepterar omedvetet betydligt större risker än vad den skulle göra i andra sammanhang. Vem skulle exempelvis stiga ombord på ett flygplan om kaptenen berättade att det finns en påtaglig risk att planet kommer att störta?

Regeringar i världen, gärna med Sverige i spetsen, bör omedelbart efterfråga en högklassig riskanalys av klimatförändringen och överenskommelsen i Durban. Denna analys bör kartlägga potentiella stora katastrofer i klimatförändringens spår och även beräkna sannolikheter för att sådana katastrofer ska inträffa. Resultaten bör därefter spridas till såväl allmänheten som internationella beslutsfattare.

Det krävs också en omfattande opinionsbildning för att skapa acceptans för en stark global klimatförvaltning med hela mänskligheten som uppdragsgivare. Det kan låta optimistiskt, men är nödvändigt med tanke på det nuvarande politiska systemets oförmåga att lösa flera av mänsklighetens gemensamma problem.

Johan Rockström
chef för Stockholm Environment Institute

László Szombatfalvy
grundare av Stiftelsen Vår Tids Utmaningar och tidigare finansanalytiker

Mer läsning

Annons