Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort test av Systemets samtliga glöggsorter

Mörker, regn och snöglopp utanför fönstret. Då är det glöggtid.


Försäljningen drar igång nu i november, kulminerar

i december och tonar ut

i januari.

Nära 70 procent av årskonsumtionen klunkar vi i oss i december. Och allra mest dricker vi av Blossa som svarar för 80 procent av hela glöggförsäljningen – trots att det i dag finns drygt 20 märken att välja på i Systemets hyllor.

För trots att utbudet och smakinnehållet breddats betydligt efter det att Vin & Sprits monopol försvann 1995 så är det svårt för nykomlingarna att på allvar utmana Blossa-serien. Det ökade utbudet har inte heller medfört att vi dricker mer glögg än tidigare, tvärt om har konsumtionen minskat med en fjärdedel på 15 år.

Klart är dock att utbudet är betydligt roligare att botanisera i än tidigare.

Ska man generalisera kan man säga att det finns tre typer av glögg i dag. Vinglögg, starkvinsglögg och okonventionellt smaksatt glögg.

Vinglögg har som bas vanligt rött eller vitt lättvin som sötas och kryddas med de traditionella glöggkryddorna (ofta kryddnejlika, kardemumma, kummin, ingefära och kanel). Starkvinsglöggen har i stället ett spritspetsat starkvin som bas tillsammans med de klassiska kryddorna. I dag finns såväl konjak som whisky, calvados och rom i starkvinsglöggen.

Sen finns specialarna med hjortron, vanilj, choklad med mera…

Blossa ger sin vana trogen även ut en speciell årgångsglögg med ny smaksättning. I år är det blåbär och kryddnejlika som gäller i en vackert blå flaska. För de som vill jämföra de olika årgångarna finns också en kul fempack med 20-centilitersflaskor av de senaste fem årens olika smaksättningar.

Det är dock i Dufvenkooks allt rikare utbud som jag tycker att de godaste, mest spännande och innovativa glöggsorterna finns. Man konkurrerar i dag med Blossa på alla nivåer och är minst lika bra i flertalet.

Sedan tycker jag att det är kul med Smålandsglögg och Grythyttan Skogsglögg som görs med svenska skogsbär som vinbas och inte sötas upp lika mycket som konkurrenterna.

Förra årets mest kväljande glögg Tindra Glittrande har lyckligtvis utgått i år. Nu hör i stället samma producents ”osötade” variant till de mer tveksamma. ”Innehåller inget tillsatt socker” basuneras ut på etiketten, men däremot sötningsmedel om man läser det finstilta. Kanske bra för diabetiker även om smaken känns rätt vek och lite konstlad.