Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stortorget färdigt – bara finputs återstår

Det har tagit nästan ett och ett halvt år och kostat 75 miljoner kronor. Men nu är nya Stortorget färdigt – bortsett från lite finputs.

Betyget är gott från många av torsdagens besökare.

– Gävle är ännu mer ”lilla Paris” nu, säger studenten Aferdita Sefa som tycker att centrum fått en mer kontinental känsla när uteserveringarna ges chans att breda ut sig.

I slutet av mars 2009 togs det första symboliska spadtaget som skulle ge Gävleborna ett nytt torg. I budgeten fanns 75 miljoner kronor – och då valdes ändå inte det dyraste alternativet.

Mycket som förändrats

Efter många långa månader är projektet nu i mål. Borta är den stora fontänen utanför Nian. I stället ståtar torget med 13 000 granithällar, nya möbler, ett vattenspel och ett konstverk i form av ett 58 meter långt blixtlås.

Det är mycket som har hunnit förändras bakom plank och avspärrningar.

– Det är knappt att man kommer ihåg hur det såg ut innan, säger Maj-Britt Eskman Lindberg.

Många som Arbetarbladet pratar med tycker det är skönt att trafiken är borta. Det är lättare att röra sig i centrum och betydligt trevligare att sitta på uteserveringarna.

Att torget känns mer öppet och luftigt nämns också flera gånger.

Smidigare

Britta Lorentzon, som skjuter Willy Pettersson i rullstol framför sig, uppskattar att det går smidigt att ta sig fram över de nya plattorna. Dessutom tycker hon att torget har blivit tjusigt.

– Det är toppen med torghandlarna, det ser mer enhetligt ut nu.

För näringsidkarna kring torget har ombyggnadstiden varit rätt tuff. Buller, damm och avspärrningar har skrämt bort kunder. Men Jashar Jawanbakhtrad, som driver fiket Java, tycker att slutresultatet är bra.

– Det ser fräschare ut nu.