Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stortorget har blivit centrum för ungas droghandel i Gävle – då avvecklar polisen sin specialgrupp

Unga i Gävle köper marijuana och hasch på Stortorget. Samtidigt finns poliserna som jobbat mot droger på gatan inte kvar. "Mycket oroande", menar Johnny Gustafsson, drogsamordnare på Gävle kommun.

Stortorget i Gävle har blivit ett tillhåll där ungdomar och langare möts och gör upp narkotikaaffärer. Bland annat inne på McDonald´s. På polisen och socialtjänsten har man fått signaler om att så pass unga personer som i 12-årsåldern rör sig i den här kretsen.

Tidigare i år slog McDonald´s själva larm om att det förekom droger i deras lokaler.

Sedan dess har polisen och socialtjänsten i Gävle försökt öka sin närvaro vid snabbmatsrestaurangen och resten av torget.

Polisen har under sommaren gjort flera tillslag av marijuana och hasch i centrum.

Men insatsen är inte så framgångsrik som den skulle kunna vara, enligt Johnny Gustafsson, Gävle kommuns drogsamordnare.

En stor anledning är att polisens särskilda grupp som arbetat mot narkotika genom att röra sig ute på stan inte finns kvar.

Först var det sagt att det bara skulle vara så över sommaren, men det gäller inte längre.

LÄS OCKSÅ: Sommaren är inkörsport till narkotika – polisen tvingas prioritera bort drogpoliserna

De tre drogpoliser som arbetade i gruppen jobbar numera med andra saker och har inte ersatts.

I stället ska polisbilar då och då åka förbi Stortorget för att hålla koll.

– Men de här personerna som handlar med droger är ju inte så dumma att de står kvar när de ser en målad polisbil, säger Johnny Gustafsson.

– Det säger sig självt att om det inte rör sig några civilpoliser på stan, om polisens "störningsverksamhet" är borta, så kan folk i högre grad obemärkta testa narkotika.

Även från polishåll är man kritisk till att drogpolisgruppen är borta.

– Det känns tråkigt att vi inte jobbar med de här frågorna på djupet längre. Ledningens inställning är att "alla poliser är drogpoliser" men när det gäller att hitta de här ungdomarna som håller på med narkotika gäller det verkligen att bygga upp en specialkunskap så man kan söka upp dem öga mot öga, säger en polis som Arbetarbladet pratat med.

Arbetarbladet har sökt lokalpolisområdeschefen John Köhler för att få veta varför drogpolisgruppen försvunnit, höra hur polisen ska jobba nu och få en kommentar till kritiken.

Så sent som i april blev Gävle kommun som medborgarlöfte av polisen lovade fler poliser på stan för att få färre unga att ta droger.

LÄS OCKSÅ: Mer polisnärvaro ska få färre unga i Gävle att ta droger

Fakta: Drogläget i Gävle

Just nu pågår en stor narkotikakonferens på Gavlerinken i Gävle där myndigheter, organisationer, folkrörelser och allmänheten pratar om att på ett nationellt plan ta krafttag mot droger. På onsdagen besöktes konferensen av justitieminister Morgan Johansson.

I Gävle är den vanligast förekommande drogen hasch.

För ett par år sedan pratades mycket om spice efter flera överdoser bland unga, men där har användandet gått ner. Kanske hade all uppmärksamhet en avskräckande effekt, tror Gävle kommuns drogsamordnare Johnny Gustafsson.