Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stortorget kan prisas för sin utformning

Nu står det klart att Stortorget i Gävle är en av tre finalister i arkitekturtävlingen Stenpriset 2013. Vinnaren belönas med en statyett från skulptören Bertil Vallien.

Stortorget har nominerats för att "ett både lekfullt och hållbart offentligt rum har skapats genom att kombinera olika sorters natursten i olika ytbearbetningar med andra naturmaterial som trä och järn". Dessutom beskriver tävlingsjuryn Stortorget som både vackert och funktionellt, klassiskt och samtidigt nyskapande.

Finalister i tävlingen är också Clarion Hotel Post i Göteborg, som med "en levande fasad i skiffer som både smälter in och sticker ut i sin närmiljö i centrala Göteborg", samt Villa Hallgren i Västerås, med "en arkitektur som sticker ut och bryter mot konventioner genom att vara helt klädd i skifferplattor från skorsten till tak och fasad".

Den 7 november avgörs vilket bidrag som tar hem Stenpriset 2013.