Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storvarsel på Green Cargo

Green Cargo varslar 32 personer i Gävle för att gå från förlust till vinst.

Transportvolymerna för många av Green Cargos kunder har minskat, och i kombination med pressade priser och stigande banavgifter tvingas man nu vidta åtgärder för att behålla lönsamheten.
– Det är inte roligt att berätta för medarbetare att vi ska bli färre men vi behöver göra ett resultatlyft med över 400 miljoner kronor för att kunna finnas kvar och utvecklas för framtiden, säger Green Cargos VD Jan Kilström.
I Gävle har man räknat ut att övertaligheten är 14 personer i produktionen och 18 personer i den stödjande verksamheten som kommer att sägas upp.
På onsdagen fick anställda runt om i landet besked om uppsägningarna som kommer att börja träda i kraft redan i år. Totalt 500 personer sägs upp.
Men den största delen av neddragningen sker under nästa år.
– Vi kan växa om det går bra för Sveriges basindustrier och i vår tillväxtplan breddar vi vårt erbjudande utanför traditionella branscher. För olika typer av långväga transporter ska godsjärnvägen vara ett naturligt val. Men som helhet är det ett stort program med kostnadsminskningar vi nu tar oss igenom för att kunna finnas till för näringslivets transporter även i framtiden, säger Jan Kilström.
Green Cargo ägs av staten, har 220 anställda och en omsättning på 4,1 miljarder.
Arbetarbladet har utan framgång sökt distriktschef Thomas Augustsson.
Facket SEKO Green Cargo Gävleborg vill inte uttala sig i nuläget då förhandlingar med arbetsgivaren om neddragningarna ännu inte har påbörjats, enligt ordförande Henrik Hedlund.