Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stöveln" har avlidit

/

Den legendariske hockeystjärnan Hans "Stöveln" Öberg, Gävle, har avlidit 82 år gammal.

Annons

Hur minns du "Stöveln"? Maila oss

Hans Öberg växte upp i Hemlingby och började sin karriär som bandyspelare. Namnet Stöveln hängde med sedan han som pojke snörade fast skridskorna på stövlarna och åkte på Lergropen som fanns nära den plats där Hemlingby kyrka ligger i dag.

Hans "Stöveln" Öberg började spela hockey i Gävle GIK:s juniorlag i början av 1940-talet. 1948 gjorde han debut i hockeylandslaget och i Schweiz 1953 tog han sitt första VM-guld. Det andra VM-guldet kom i Moskva 1957 och samma år blev Gävle Godtemplare svenska mästare.

SM-guldet betydde genombrottet för ishockeyn i Gävle och inspirerade andra klubbar som Brynäs IF och Strömsbro IF. Den självklare matchvinnaren i guldlaget var Hans "Stöveln" Öberg.

1959 gick Skutskärs IF till SM-final i bandy och som det bollgeni han var hoppade Stöveln in mitt under säsongen och förstärkte laget. Skutskär vann mot Västerås SK med 2–1 och Stöveln stod för ett av målen.

I mitten av 1950-talet öppnade Hans Öberg en cykel- och sportbutik på Norra Kungsgatan i Gävle. Butiken flyttades till Hemlingby 1992 och drivs i dag av Stövelns söner Mats-Olov och Hans-Göran Öberg.

Annons