Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Straffskatt slår hårt mot skogslänen

Annons

I Riksdagen behandlas på onsdagen en rapport från Riksrevisionen gällande skattebefrielse för biodrivmedel. Skattebefrielse för biodrivmedel har varit ett bra sätt för att få fart på produktionen av dessa och få ner CO2 utsläppen inom transportsektorn. Det finns i detta betänkande tre särskilda yttranden från S, V och MP, där både V och MP påpekar att de vill att skatten på bensin och diesel ska höjas ytterligare.

Sverige är ett till ytan stort land med långa transporter som följd och om vi ökar kostnaderna med dyrare diesel och även lägger på kilometerskatt för de tunga transporerna kan alla räkna ut vilka som drabbas av de kostnaderna. Det är barnfamiljerna som betalar med dyrare mjölk och det är basindustrin som därmed får sämre konkurrenskraft.

I dagarna steg bensinpriset till ett nytt rekord och sprängde 15-kronorsvallen. Det är det pris V och MP för en tid sedan tyckte att bensinen borde kosta. Nu är den nivån nådd och de vill fortfarande höja skatten. När blir V och MP nöjda och hur ställer sig S till skatten på bensin och diesel?

I många av Sveriges skogslän är industrin beroende av tung transport på väg. På sikt och till en viss del går det att kompletteras med järnvägsspår. Men det är inget som görs i en handvändning. Det vill dock inte V och MP inse. Miljöpartiets ena språkrör Gustav Fridolin bemötte tidigare i veckan frågor om höjd skatt på diesel och bensin samt kilometerskatt för de tunga transporterna med att svara att järnvägstransporter är lösningen.

Idag är det trångt på spåren och att bygga ut mera järnvägsspår är inte något som görs i en handvändning. Till dess måste vi agera ansvarsfullt och se verkligheten som den är och inte straffskatta bort arbeten och göra det dyrare för vanliga människor att kunna bo och leva i hela Sverige.

Lena Asplund (M)
Riksdagsledamot för Västernorrland
Ansvarig för frågan i Skatteutskottet

Lars Beckman (M)
Riksdagsledamot för Gävleborg
Ledamot i Skatteutskottet

Mer läsning

Annons