Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strandbadens vatten otjänligt

Tarmbakterier gör att vattnet vid Strandbaden nu klassas som otjänligt. Men än så länge vill miljöinspektör Sven-Olof Lindström inte avråda från bad.
– Men man ska tänka sig för när man badar, säger han.

Nu när sommarvärmen verkligen är på väg kommer beskedet att vattnet vid Strandbaden är otjänligt. En alldeles för hög andel tarmbakterier har upptäckts vid provtagningar vid bryggan vid serveringen.

Vill inte avråda

– I värsta fall kan man drabbas av magproblem, så man ska tänka sig för när man badar och se till att undvika kallsupar. Det är extra viktigt att vara uppmärksam om man har småbarn så att de inte drar i sig massa vatten, säger Sven-Olof Lindström, miljöinspektör på kommunens miljö- och hälsoskyddsavdelning.

Inte orolig

Men han vill inte avråda från bad då det endast rör sig om ett otjänligt provresultat. Sven-Olof Lindström menar att det kan handla om en ren tillfällighet att provet blev underkänt.

– Ett prov indikerar något, blir det fler otjänliga resultat måste vi upp med en skylt. Men vi kan inte döma ut badet än, jag har tagit ett nytt prov nu så vi får vänta på det resultatet, säger han.

När Arbetarbladet når Helena Fröhler vid Strandbadens camping och restaurang har hon inte fått besked om vattenkvalitén. Men stranden är inte hennes och hon känner sig inte orolig.

– Det är synd om folk inte kan bada. Men de gör det ändå, om det är algblomning och grönt, säger hon.

Några av dem som besökte stranden i går var Ulrika och Håkan Kruuka, och de tänker inte söka sig till andra badplatser förrän vattnet definitivt anses som otjänligt.

Sonen Daniel lovar att undvika kallsupar.

Badar med hästar

– Det är nog värre för familjer med små barn som lättare får i sig vatten, säger Håkan Kruuka.

Andra Årsundabor berättar samtidigt att det inte är ovanligt att folk badar med sina hästar i vattnet på stranden borta vid Lund.

Detta är något som Sven-Olof är kritisk till.

– Det ska man absolut låta bli med. Djur håller sig inte som vi människor och sprider lätt bakterier, säger han.