Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strandgården får rivas

Den anrika restaurangen Strandgården i Bönan får rivas. Det anges i kommunens nya detaljplan för tomten.

Ägaren Henrik Hillman vill bygga ett nytt parhus, men måste bevara uthusen.

Annons

Henrik Hillman, som har ägt Strandgården sedan 2007, vill riva den gamla restaurangen och bygga ett parhus. Platsen i Bönan är av riksintresse och några byggnader är kulturhistoriskt intressanta. Därför har kommunen på inrådan av länsstyrelsen gjort en detaljplan som anger vad som får göras på tomten.

Strandgården får rivas. Huvudbyggnaden har byggts om så många gånger att det inte har något kulturhistoriskt värde längre. Däremot är de tre små husen på tomten värda att bevara.

På platsen där Strandgården står i dag får ägaren bygga ett nytt bostadshus, ett parhus i trä. Det får vara två våningar och maximalt sju meter högt och utformningen ska göras så att det smälter in med annan bebyggelse i området.

– Arkitekten får anpassa det så gott han kan. De andra husen vill vi gärna behålla som de är, men de kanske behöver renoveras lite, säger Henrik Hillman.

I planen ges även byggrätt för en tillbyggnad av befintlig tjänstebostad, en dubbelcarport eller garage och ett gemensamt uthus, tänkt att innehålla relax och bastu, på östra sidan ned mot vattnet.

Detaljplanen ställs nu ut i en månad. Då har berörd allmänhet och myndigheter möjlighet att komma med synpunkter. Förslaget går sedan vidare till politikerna i byggnads- och miljönämnden för beslut.