Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strippade för hemlösas skull

Jonas Karles kastade kläderna i Lingbo tillsammans med sina kompisar för att göra en nakenkalender. Pengarna går oavkortat till att hemlösa ska få en bättre jul.

– Första upplagan är redan slut, så nu trycker vi fler, säger Jonas Karles.

Idén till att göra en nakenkalender fick killarna efter att ha sett filmen Kalenderflickorna där en av karaktärernas make blir sjuk och hans fru försöker samla in pengar till det lokala sjukhuset.

I killarnas kalender gör de typiskt manliga saker i stället, exempelvis hugger de ved, meckar med bilen och målar huset. Det som gör bilderna ovanliga är att killarna inte har en tråd på kroppen. Men syftet var inte att väcka någon genusdebatt utan att samla in pengar till hemlösa.

– Man är så van att se avklädda tjejer överallt. Så man kan se det här som lite kompensation. Vi tänkte mer att det är en kul grej som kan hjälpa andra, säger Jonas Karles.

Tillsammans med sina fyra andra kompisar åkte de i somras runt i Lingbo och blev fotograferade vid olika platser. Att klä av sig framför kameran kändes till en början märkligt, men eftersom de har känt varandra i mer än tio år blev det snart en avslappnad stämning, förklarar Jonas Karles.

– Men det här är ett bra tillfälle att be om officiell ursäkt till alla som bor i Lingbo. Vi stod bland annat nakna på en äng när många passerade. Men jag tror många fick sig ett skratt, säger Jonas Karles.

Också deras vänner och släktingar tyckte att de gjorde en rolig grej. De blev inte förvånade när killarna slängde kläderna.

– Alla sa i princip: nu har de gjort det igen. De är vana vid att vi gör annorlunda grejer vid det här laget. Vi har gjort en del svårförglömliga svensexor. Men det är nog bäst jag inte drar upp några detaljer om det nu, säger han och skrattar.

Intäkterna från kalendern ska gå till Stadsmissionen i Göteborg i syfte att ge hemlösa tak över huvudet under julen.

– Det känns roligt att vi har fått så positiv respons. Vi skulle vilja göra det här till en tradition. Men nästa gång blir det nog ett annat landskap som får stå ut med oss, säger Jonas Karles.