Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömmingsbok

Annons

Gästrikland är berömt för sin strömming och har därför fått komma med i kocken och matjournalisten Jens Linders nya bok med titeln ”Made in Sweden” (Bonnier Fakta).

Linder skriver om 15 typiska råvaror och bjuder på traditionella recept (åkerbärslikör från Västerbotten, skånska isterband) hämtade från en kulinarisk resa genom landet.

Han besöker bland annat Böna Rökeri och tycker att strömming smakar svunna tider. Den är i en utförsbacke, konstaterar han dystert. Om det nu beror på miljögifter, konkurrerande utbud eller sådan kulturlöshet som att den moderna människan inte vill ”förpesta sina varmluftsugnar, kolfilterfläktar och öppna kök” med en tarvlig odör från Fattigsverige.

Och så lär Jens Linder ut hur man lagar strömmingslåda med portvin och svamp. Däremot saknas den moderna kioskklassikern strömmingsburgare.

Av bokens karta kan man få för sig att Gästriklands kustfiske pågår någonstans nedåt Brämmen. Men vi ska inte haka upp oss på det, strömmingsturisterna kan ju bara följa lukten.

Mer läsning

Annons