Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömvallen kan försvinna som fotbollsarena

Vad ska hända med Strömvallen när den nya fotbollsarenan på Sätraåsen står klar? Den behövs i alla fall inte för fotboll.

– Det finns inget absolut behov för det finns många andra träningsplaner, säger kommunalråd Per Johansson (S).

I veckan godkände politikerna i kommunstyrelsen den avsiktsförklaring som innebär att både kommunen och Gefle IF ska jobba för att den nya arenan för elitfotboll ska ligga på Sätraåsen. Om de finansiella och ekonomiska frågorna går att lösa är planen att den nya arenan ska stå klar under 2015.

Frågan om vad som då ska hända med anrika Strömvallen har väckts, bland annat efter att den före detta hotell-vd:n Börje Nordberg lämnade in sitt förslag om att få köpa hela arenaområdet och göra om den till evenemangs- och kongressanläggning. Men i den kommunala förvaltningen finns inga konkreta diskussioner.

– Det är en fråga som hänger i luften. Det blir nog inte en fotbollsarena, utan någonting annat, men den gamla läktaren blir kvar, säger Lasse Sandberg, idrottschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Anledningen är enligt Sandberg främst att kommunen inte kan ha driftkostnader för två fotbollsarenor. Per Johansson menar att det när den nya arenan är på plats inte heller finns ett så stort behov av att ha en fotbollsarena på Strömvallen.

– Hela området skulle nog vinna på att man har en annan användning, hotell- och konferensanläggningar har diskuterats. Men än så länge ser vi inget annat än att det fortsätter att vara en idrottsanläggning i några år till, säger han.

Kommunen har även fått in ett medborgarförslag om att göra om Strömvallen till en friidrottsarena. En sådan kräver dock större yta än en fotbollsplan och skulle inte få plats där Strömvallen ligger intill Gavleån. Det begränsade utrymmet var en av anledningarna till att arenan en gång i tiden gjordes om till en renodlad fotbollsanläggning.