Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömvallen och skuggan över staden

Tänk dig att du bor i ett villaområde i Sätra eller Bomhus. Plötsligt står där ett fyra våningar högt hus bara en meter från din tomtgräns. Huset upptar nästan hela granntomten och skuggan breder ut sig över din tomt.


Plötsligt kommer du på att du glömt ta reda på driftkostnaden av ditt nyligen inköpta hus.

Glädjande nog är de här två situationerna inte troliga för en vanlig villaägare. Däremot är exemplen aktuella för dig som Gävlebo vad gäller det så kallade Strömvallenprojektet med utbyggnad av fotbollsarena, hotell och kongressbyggnad.

Det förslag Gefle IF och dess partner FastPartner AB vill få tillstånd att uppföra innehåller tre gigantiska byggkroppar som kommer att överskugga hela området, Stadsträdgården, årummet, Kvarnparken och Villastaden.

till Gallerian Nian med dess parkeringshus. Tänk dig det kvarteret placerat på Strömvallen och dessutom tillbyggt tjugo meter i bredd så får du en uppfattning om storleken på fotbollsarenan.

Nu när man går från centrum under Kvarnbron mot Stadsträdgården ser man Milles skulpturgrupp och den fina naturen på båda sidor av årummet. Om Strömvallenprojektet genomförs möts man istället av en vägg av stora och höga byggnader som helt dominerar området. Jag garanterar att soltimmarna också blir färre under höst och vår vid sofforna runt skulpturerna.

en träningsplan mellan Strömvallen och Silvanum/konstcentrum. Om projektet går igenom försvinner den planen. Mitt på den kommer nämligen arenans västra gavel att stå, en vägg elva meter hög och åttio meter bred. Det är den väggen alla studenter kommer att möta på vägen ned mot stan från högskolan. Sedan åtföljs man av stora byggnader hela vägen ned till Kvarnbron så när som på en liten öppning i nivå med Tegnérvägen. Den planerade kongresshallen är nämligen en kropp lika stor som dagens konserthus.

Visst är det värt att bevara Strömvallen bara för dess läktares skull, men det är framför allt de oproportionerligt stora byggvolymerna som gör projektet omöjligt i denna del av Gävle med dess fina natur- och kulturmiljöer.

Det har sagts att man måste säga ja till projektet eftersom FastPartner AB står för pengarna, en investering på 500 miljoner kronor. Men som alla företag måste naturligtvis bolaget ha avkastning på sitt satsade kapital. Jag kan tänka mig att man vill ha en vinst årligen på 30 till 50 miljoner kronor. Det troliga är att projektet inte kan gå med vinst av egen kraft. Läkerol Arena går sämre än planerat. Amerikansk forskning visar att det inte finns något tydligt samband mellan arenor och positiv lokal ekonomisk utveckling.

FastPartner AB kommer att begära att Gävle kommun årligen garanterar vissa miljoner i intäkter. Det är pengar vi Gävlebor får skicka in via kultur- och fritidsnämnden.

Om det finns pengar varför inte istället satsa dem på de kulturarrangörer vi har liksom på de små idrottsplatserna och vardagsidrotten.

Thomas Ekenblad