Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strunta i traditionerna – det blir jul i alla fall

Jag gillar julen. Helst skulle jag vilja ha en Fanny och Alexander-jul eller en Madickenjul, en jul i överflöd.

Jag vill strunta i all måttlighet och bara ösa på med julmusik, stearinljus, mat, godis, tomtar, ljusslingor, änglaspel och doftande nejlikeapelsiner. Jul så in i helvete med andra ord. Och den som inte har gått upp minst fem, åtta kilo på annandagen får barr i sängen.

Innan jag hade egna barn lackade jag alla julklappar, städade rent i skåpen, manglade dukar och knäskurade golven. I dag ligger ambitionsnivån på en helt annan nivå. Det blir jul även utan hemlagad pressylta och gammelfarmors knäckrecept. Gör det du själv tycker är viktigt och skit i resten. Om ingen i familjen äter grisfötterna i gelé så varför göra dig besväret att laga rätten? Traditioner kan få oss att göra de mest hysteriska saker. I år ska jag koncentrera mig på barnen och för dem är det inte maten som är grejen.

Julen är en familjehögtid men samtidigt vet jag att julen kan vara en grym tid för de som är ensamma, utstötta och hemlösa. Människor som önskar att helgerna bara ska passera så snabbt och smärtfritt som möjligt. Barn som lärt sig att julen bara är ännu ett skäl för deras föräldrar att dricka sig redlösa, där dignar inga julbord och inga tomtar kommer med julklappar. Familjer som inte har råd att delta i köpfesten, människor som lever gömda i väntan på utvisning och alla de som i år har blivit varslade om uppsägning. För dem blir det kanske inte någon god jul.

Gör nu vad du vill och inte vad omgivningen kräver att du måste göra. Det finns inga måsten. Ta dig tid att umgås med släkt och vänner, tänd ljus, le mot dina medpassagerare på bussen, busa med barnen och låt kärleken strömma över dem du anser vara förtjänta av den, lite spiller alltid över på resten, och plötsligt har du gjort världen till ett bättre ställe.

En riktigt God Jul till er alla!