Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Student och sen?

/

Nu har äntligen vårterminen börjat, vilket är den allra sista terminen för mig. Jag kan nog tala för dem flesta treor att det ska bli skönt att ta studenten. Ända sedan jag började på gymnasiet så har jag sett fram emot studenten och att sedan få ta ett steg in i vuxenlivet.

Annons

Men vad väntar efter studenten? Arbetslöshet? Det är den frågan som jag ställer för mig själv varje dag. Vad ska jag göra när jag inte går i skolan och om jag inte hittar ett jobb? Ska jag gå hemma och tycka synd om mig själv? Aldrig!
Förmodligen skulle många rekommendera mig att plugga vidare, men där tar nog min lathet över. Jag orkar inte plugga i tre år till. Jag tycker det räcker med 12 år i skolan. Självklart så kommer jag ta upp pluggandet om några år när jag verkligen vet vad jag vill utbilda mig till.
Men även där har jag ett problem. Jag har inte en aning om vad jag vill.

Jag har diskuterat det här med mina vänner, och de har samma problem som jag. Hur ska jag kunna veta nu vad jag vill jobba med om tio år? Det är mycket tankar just nu som snurrar i mitt huvud, men kanske gör jag en för stor grej av alltihop. Kanske kommer det att stå svart på vitt när jag väl tagit studenten och är beroende av ett jobb.
Men något som är väldigt bra är att ha mycket kontakter. Man kan höra med släktingar eller vänner om just de på deras jobb söker nya anställda. Ett plus i kanten är ju om de även kan rekommendera dig.
Jag har bollat mycket idéer med andra och har kommit på mycket olika förslag. Till exempel starta ett företag, åka till Norge och jobba, omvårdnad eller restaurangjobb, sommarjobb på Furuvik med mera. Alltså allt mellan himmel och jord.

I och för sig så får man ju inte vara för kräsen heller när det gäller jobb. Jag har sökt de jobb som verkar roliga och intressanta och sen får man hoppas på det bästa. Men jag har lärt mig att man inte ska sluta kämpa om det går dåligt. Upp i sadeln igen, för någon gång går det faktiskt vägen och man hittar kanske en utbildning eller ett jobb som man verkligen brinner för. Det gäller helt enkelt att våga testa sina gränser lite.

Mer läsning

Annons