Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter prioriteras i årets val!

Annons

Under ett flertal valrörelser har inte studenter prioriterats. Valet 2010 har förändrat det! Studenterna har blivit lovade höjda studiemedel oavsett vilket regering som kommer att sitta vid makten. För studenter är detta en trygghet, en trygghet att veta att man kan överleva vardagen, med hyror, kurslitteratur, mat, etc. Äntligen så kanske det kan vara humant att leva som student.

Folkpartiet och Alliansen har höjt studiemedlet en gång under förra mandatperioden, vilket gjorde det lite mer drägligt att leva som student.
När gymnasietiden är slut och vuxenlivet väntar är det få som vill stanna kvar hemma hos mamma och pappa men däremot många som tvingas till det idag.
Utgifterna för studenter är stora och för många har det varit en omöjlighet att kunna flytta då utgifterna är större än vad studiebidraget är. Detta tvingar kvar många hemma, en ensidig kost på nudlar eller att ta extrajobb för att få tillvaron att gå ihop.
Det Folkpartiet och Alliansen har utlovat under nästkommande mandatperiod är en höjning av studielånet med 500 kr från och med höstterminen 2011. Detta är ett skarpt förslag, som är mycket välkommet. Men det förefaller också planerat inom budgetramen vilket betyder att Alliansen kan genomföra denna positiva förändring för studenterna.

De rödgröna har enats om att slå Alliansen i sitt förslag. De vill satsa 600 kr på studiemedlet, dock enbart om statsbudgeten tillåter det. I en tid som präglas av finanskrisens efterskalv kan man inte annat än att anta att studiebidraget inte är den mest prioriterade reformen för de rödgröna. Det enda som man kan betrakta som vallöfte är egentligen en höjning av studiebidraget med 100 kronor.

Slaget om våra studenter verkar ha börjat som en budgivning. Alliansens har presenterat ett förslag som de rödgröna bjuder över utan vidare eftertanke eller utrymme. För studenterna innebär detta att privatekonomin kan förbättras med antingen 500 eller 100 kronor i månaden. Jag tycker att vi ska satsa på våra studenter som ska bygga Sverige i framtiden. Det måste löna sig att studera och anstränga sig, under tiden ska man kunna leva drägligt.

Matilda Sundquist Boox
Riksdagskandidat Folkpartiet Gävleborg

Mer läsning

Annons