Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stuveribolaget säljs?

Nästa vecka påbörjas MBL-förhandlingarna om avvecklingen av Gävle Stuveri AB.
– Ett alternativ är kollektiv uppsägning av personalen, säger Lennart Jansson, vd och styrelseordförande i Gävle Stuveri.

Beslutet om avvecklingen kommer, som Arbetarbladet berättat, samtidigt som förhandlingar pågår mellan stuveribolaget och Gävle kommuns hamnbolag.

Stuveribolagets ägare vill överlåta det så kallade inkråmet, det vill säga maskiner och annan utrustning, för att på så vis skapa en större operatör i hamnen.

I affären ingår i så fall också 80-talet anställda.

– Bolaget Gävle Stuveri kan under nuvarande omständigheter inte påverka sin egen utveckling, säger Torsten Engwall, huvudägare i Gävle Sjöfarts AB som äger stuveribolaget.

Han konstaterar att försöken att ”få ihop fabriken” i hamnen har pågått under de senaste 20 åren.

När containerhanteringen för drygt två år sedan togs över av ett nytt bolag, Gävle Containerterminal AB, försvann en betydande del av stuveribolagets omsättning.

Det visade sig i stuveribolagets bokslut för 2007: 2,7 miljoner kronor i förlust.

Resultatet för 2008 blir i stort sett lika dåligt, bekräftar både Torsten Engwall och Lennart Jansson.

Även om stuveribolagets ekonomi i grunden är stabil med god soliditet och gott om kapital så går det inte att köra vidare med ständiga förluster.

Det behövs ”en större sammanhållande aktör” som tar huvudansvaret för att det blir effektivt och rationellt, hävdar stuveribolagets ledning.

Förhandlingarna med Gävle kommuns hamnbolag har pågått sedan i september.

– Gävle Hamn har inte klargjort vilken verksamhet man kommer att ha och det betyder väl att man inte är riktigt övertygad om vilka delar av inkråmet man vill köpa, säger Lennart Jansson och konstaterar att också priset kan vara en tvistefråga.

– Vi får försöka övertyga varandra om vad som är rätt värdering, säger han.

Fredrik Svanbom, vd i kommunägda Gävle Hamn AB, vågar inte säga hur länge förhandlingarna tar.

– Vi ska träffas efter helgerna och sen får vi se.

– Vi har ett ansvar för att stuveriverksamheten i hamnen fungerar, säger Fredrik Svanbom som medger att han blev förvånad över att stuveribolagets beslut om avvecklingen kom innan förhandlingarna var slutförda.