Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Styckmordets femte rättegångsdag

På onsdagen fortsatte rättegången om det makabra dådet på Nordost – Arbetarbladet rapporterar från rättssalen. Bland annat kommer vittnesförhör att hållas under dagen.

09.08

Rätten samlas och rättegången inleds. I väntan på att första vittnesförhören ska hållas, preliminärt klockan 10, inleder rätten med ett uppehåll i huvudförhandlingen.

09.45

Det handlar alltså inte om direkta vittnen till själva dådet som kommer att höras, utan om vittnesuppgifter som ska ge rätten ökad kunskap om Albin Aspgren och om brottet.

Under de sista rättegångsdagarna, med start i dag, kommer bland annat obducent, kriminaltekniker, IT-forensiker, tidigare lärare till Aspgren och poliserna som först träffade honom när han klev in på polisstationen och erkände dådet att höras.

Det blir också fler förhör med personal från Säters sjukhus där Aspgren vistades en lång tid efter att han greps.

Under den första rättegångsdagen hölls ett förhör med en av vårdarna. Läs mer om det här.

10.02

Rättegången återupptas. Advokaten Carl Lindström begär extra tid för frågor till sin klient Albin Aspgren.

Han tar upp den handskrivna lapp som polisen efter dådet hittade hos Albin Aspgren med texten "this girl is about to die"…

"Det var en titel på ett konstverk som skulle bestå av en undre målning, av färgat murbruk, och att man sedan skulle måla en annan bild utanpå det som med tiden skulle lossna. Det undre motivet skulle vara ett skelett, och det övre en person, en flicka. Jag tyckte det skulle vara kul om verkets titel var lite kryptiskt", förklarar Aspgren.

Han berättar att han gjorde det någon gång när han studerade konst. Alltså hösten 2013 eller våren 2014.

"Papperet låg på mitt bord för att jag lagt alla gamla papper där för att rensa, men jag hade inte kommit så långt att jag gjort det."

10.10

Advokaten undrar varför Aspgren plockat ur hårddiskarna ur sin dator och sedan efter dådet kastade dem i havet vid Harkskär.

Han förklarar det med att han ville få bort alla spår efter sig.

"Det finns inte något direkt på dem. Det är bara sådant som har med min vardag att göra".

Advokaten och Aspgren påtalar att han varit behjälplig med att hitta hårddiskarna i havet.

10.13

Åklagare Sebastian Flodström frågar om Aspgrens internetsökningar på sajter som handlar om sexuellt tvång. Flodström undrar om Aspgrens syn på samtycke.

Liksom i tidigare i förhör tar Aspgren avstånd från något djupare intresse från de sajter med innehåll av mer udda sexuell karaktär som han besökt.

10.20

Nu inleds förhör med kriminaltekniker Åke Östberg vid Gävlepolisen. Han berättar om hur han och kollegan blev kontaktade strax efter att Aspgren erkänt dådet.

"Vi blev uppringda av vakthavande befäl om att det varit ett mord i Gävle", berättar han.

Östberg berättar om hur de spärrade av hissen och trapphuset vid Aspgrens bostad på Nordost.

På väggen i hissen hittar de spår av blod. Därefter tar de sig ned i källarplanet.

"Vi går igenom källarförrådet försiktigt och aktsamt. Bakom en innerdörr står två flyttkartonger med kroppsdelar. Vi grubblade på hur vi skulle hantera det här. Jag har varit med vid mordutredningar tidigare, men inte varit med om något liknande det här".

Östberg berättar att det inte finns något synligt blod i förrådet. Det enda spåret av det misstänkta mordet är de funna kroppsdelarna.

10.30

Därefter går de upp i lägenheten, där de hittar resväskan med fler kroppsdelar - fem delar, en komplett kropp i väska och lådor.

Han berättar om ytterligare fynd som görs i bostaden, bland annat den handskrivna lappen med texten "this girl is about to die", som åklagare Ulf Back lägger stort fäste vid. Allt för att styrka att dådet rör sig om ett uppsåtligt mord.

De hittar också det "självmordsbrev" som Aspgren skrev efter dådet.

"Det finns inget som tyder på att det skett någon strid i lägenheten. Det är inget blod på väggar eller några sönderslagna saker", berättar Östberg.

10.43

Åklagare Back undrar om det finns några spår av styckningen.

Östberg: "På en flyttlåda hittar vi spår av vad som kan vara blod. Den ligger där malplacerad. Vi hittar inget direkt synligt. Det luktar av såpavatten och något järnhaltigt."

Han berättar hur de i en påse hittar spår av kroppen. Men att spåren av att det skett en styckning i lägenheten är väldigt små.

"Det var väldigt bra rengjort. Det måste ha spolats mängder av blod i avloppet".

Han berättar hur de använt så kallad "blue star-sprej", en metod för att visualisera väldigt små mängder blod som man inte kan se med blotta ögat.

Med hjälp av den görs spår från flera blodfläckar i lägenheten.

Åklagare Back undrar om vad Östberg tycker om Aspgrens försök att röja undan efter styckningen.

"Jag skulle säga att han lyckats väldigt bra", säger han.

10.50

Vidare berättar kriminaltekniker Åke Östberg om de verktyg som användes vid styckningen som de hittade - däribland en kniv och en rasp.

Åklagaren frågar om resultatet av obduktionen, och hur det stämmer med de fynd som teknikerna gjorde.

Precis som Arbetarbladet tidigare berättat påtalar polisen återigen att styckningen var väl genomförd, att personen som gjort det har kunskapen om hur man utför en styckning.

11.05

Nu har förhör med Östbergs kollega vid tekniska roteln Ulrika Linge inletts, som också var med vid brottsplatsen.

Hon är den som har ansvarat för undersökningen av bostaden med blue star-sprej och berättar om blodspåren på offrets underkläder.

Förhören med teknikerna handlar om att binda Aspgren till själva brottet.

Advokaten åberopar vittnesförhör med en anställd vid Statens kriminaltekniska laboratorium om DNA-spåren av Aspgren på offrets kläder i form av spermier. Det handlar sannolikt om att ta udden av åklagarnas antydningar om den misstänktes sexuella intresse för offret.

11.30

Efter en kort paus återupptas rättegången. Den åtalade Albin Aspgren sitter lugnt på sin stol och ägnar förmiddagen främst åt att ha blicken i bordet där han sitter intill sin advokat.

Nu hörs Birgitta Kindstrand, vid Statens kriminaltekniska laboratorium, på Aspgrens advokat Carl Lindströms begäran. Det är han som ställer frågorna.

Det handlar om undersökningen av offrets kläder, där det påträffats en mindre mängd dna-spår i form av spermier.

Enligt advokaten förnekar hans klient en fullbordad sexualakt.

"Att vi hittar enstaka spermier i hans hemmiljö är inte så uppseendeveckande", säger Birgitta Kindstrand.

Förklaringen till att spåren av Aspgren finns på offret kan vara för att hon legat i hans säng, där spår av spermier kan ha funnits sedan tidigare.

Hon menar att det heller inte går att definitivt säga att spåren på offret är just från Albin Aspgren.

Det här handlar om att försvaret vill ta bort fokus från att det finns ett sexuellt motiv till dådet. Åklagarsidan har tidigare lyft fram Aspgrens intresse för bilder som visar nekrofili, alltså sex med avlidna.

Nu bryter rätten för lunch med återsamling 13.15.

13.15

Nu återupptas rättegången mot den misstänkte styckmördaren Albin Aspgren.

Det fortsätter med förhör av vittnen. Först ut är Birkhild Giebe, rättsläkare och specialist på rättsmedicin.

Hon har undersökt både offrets kropp samt den misstänkte Albin Aspgren, efter dådet.

Giebe har tidigare erfarenhet av obduktion av styckade kroppar.

13.26

Rättsläkare Birkhild Giebe svarar på åklagarens frågor och även hon berättar att styckningen är väl utförd. "Om man vill säga så", som hon tillägger.

"Det var inga tecken på panik eller oordning", säger hon om styckningen, men menar att det är svårt att dra slutsatser om Aspgrens kunskapsnivå på området.

Hon berättar också att förklaringen till offrets död är kvävning.

Som känt har Aspgren erkänt att han dödat småbarnsmamman genom att strypa henne med sin arm.

13.35

"Naturligtvis behövs det kraft för att göra den här kvävningen. Man har tryckt till kraftigt", berättar rättsläkare Giebe.

Åklagare Sebastian Flodström frågar hur lång tid kvävningen kan ha tagit, men hon menar att det inte går att svara på. Hon berättar med djup kunskap om hur olika typer av kvävningar kan gå till.

13.45

Åklagaren fortsätter med frågor om hennes undersökning av Albin Aspgren efter dådet. Bland annat om de blåmärken som fanns på hans arm.

"Men jag tror faktiskt inte att det var ett bitmärke", säger Birkhild Giebe, vilket tidigare har antytts i mordutredningen att det rör sig om.

Albin Aspgren följer med blicken hur Giebe visar hans skador på bilder i rättssalen, hela tiden nervöst trummandes med sin hand på bordet framför sig.

"Skulle det kunna handla om avtryck av fingrar?", undrar åklagare Sebastian Flodström.

"Det är också svårt att svara på", säger Giebe, som i stället framhåller ett blåmärke på underarmen.

"De skulle kunna vara suspekta för bett".

Birkhild Giebe framhåller dock att det handlar om spekulationer, det går att inte säga definitivt.

Åklagaren menar att offret borde ha gjort motstånd.

"Skadorna är inte typiska för någon som skadat sig av sig själv, det kan vara någon som försökt avvärja sig från honom".

13.55

Expertförhöret med Birkhild Giebe fortsätter. Åklagare Ulf Back frågar mycket detaljerade frågor om hur offrets motstånd kan ha gått till. Men Giebe vill inte ge några definitiva svar.

Back fortsätter med ytterligare frågar om offrets skador, i form av blåmärken. Som kan ha uppstått vid förflyttning av kroppen eller under styckningen.

Domare Anita Wallin Wiberg vill att åklagaren ska visa bilder på offrets kropp, och beslutar att det ska ske bakom stängda dörrar.

Det innebär att media och åhörare måste lämna rättssalen under den tiden.

14.16

Rättegången återupptas. Just nu visas återigen bilder av lättare skador på den misstänkte Albin Aspgren efter dådet.

Det som just nu utspelar sig i rättssalen är att åklagarsidan vill återskapa vad som hände när Albin Aspgren dödade den 24-åriga småbarnsmamman från Sandviken i sin bostad på Nordost i Gävle.

Rättsläkare Birkhild Giebe säger att det finns tecken på att offret försökt sparka med hälen eller knuffa bort Aspgren.

14.30

Åklagare Ulf Back vill att rättsläkaren ska ge en samlad bild av skadorna på Aspgren.

Giebe pratar om att det fanns kraftiga blåmärken. Hon säger att hon inte fick någon förklaring av Aspgren om hur skadorna uppstått när hon gjorde undersökningen av honom.

Advokaten tar vid och ställer frågor till rättsläkaren. Han vill att hon beskriver skadorna på Aspgren tydligare.

Några definitiva svar om vad som är skador från att offret gjorde motstånd ger inte rättsläkaren, i stället handlar det om hur sannolikt det är att skadorna kommer från just motståndet.

Förhöret avslutas och därmed också den här rättegångsdagen.

I morgon fortsätter det med dag sex av sju i den pågående rättegången. Då blir det vittnesförhör samt personalia.

...

LÄS MER: Allt du behöver veta om Nordostmordet.

Första rättegångsdagen: "Jag dödade under sinnesförvirring".

Andra rättegångsdagen: "Här ströps hon till döds".

Tredje rättegångsdagen: "Styckningen måste göras".

Fjärde rättegångsdagen: Aspgren planerade att fota offret