Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Subventionen ger inte unga arbete

Annons

I lördagens Arbetarbladet skriver Patrik Stenvard (M) en debattartikel där han kritiserar Socialdemokraterna för att vilja ta bort subventionen av arbetsgivaravgifterna för de som anställer unga under 26 år.
Subventionen av arbetsgivaravgifterna infördes av Moderaterna med motiveringen att fler unga skulle få arbete, eftersom det skulle bli billigare för företag att anställa.
Både Finanspolitiska rådet och Riksrevisionen att sänkningen inte har haft någon positiv inverkan på sysselsättningen. Sverige har bland de högsta ungdomsarbetslöshetssiffrorna i Europa. Företag har inte anställt unga i högre utsträckning. Istället är det stora företag som ändå skulle ha anställt unga som har gjort den största vinsten på subventionerna. Man skulle kunna säga att 16 miljarder som det kostat att inte göra någon särskild skillnad alls för arbetslösa ungdomar.
Att påstå att subventionerna av arbetsgivaravgifterna skulle ha gjort det lättare eller svårare för unga att få arbete inom Landstinget Gävleborg är befängt. Anställningar gös vid behov och då vägs inte ålder in som en faktor, utan kompetens.
Socialdemokraterna vill satsa pengar på utbildning för unga. Det många arbetslösa unga har gemensamt är en låg utbildningsnivå och vi vill lägga pengar på att ge alla en chans att skaffa de kunskaper de behöver för att bli attraktiva på arbetsmarknaden. Det är en del i hur vi tror att Sverige byggs starkt för framtiden.
Moderaternas satsning, som främst gynnar stora företag, har alltså ingen som helst påverkan på ungdomars möjlighet att få arbete inom Landstinget. Det vore rimligt om oppositionsrådet Patrik Stenvard hade den insikten.
Tommy Berger (S)
Landstingsråd
Elin Lundgren (S)
Riksdagsledamot

Mer läsning

Annons