Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succékrögaren gillar inte rampljuset

/
  • SOM EN FAMILJ. ”Det här är en del av mitt liv, som en familj”, säger Karin Formgren som äger Heartbreak Hotel, Gävles största krog.

Hon leder Gävles största krog. Men hon älskar inte att stå


i centrum och går motvilligt med på att låta sig fotograferas.


– Jag är inte en sån som vill visa upp mig i media, säger Karin Formgren.

Annons

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Heartbreak Hotel säljer betydligt mer än de lokala konkurrenterna. Under det senaste räkenskapsåret drog krogen in drygt 31 miljoner kronor, mer än dubbelt så mycket som de närmaste på listan. Omsättningen ökade med 13 procent jämfört med året innan.

– Hårt arbete och långsiktig planering, säger Karin Formgren när hon försöker förklara varför krogen och nattklubben går så bra.

Hon medger att Heartbreak gynnades när CH och dess festvåning brann i maj 2005. Dessförinnan var CH den hårdaste konkurrenten. Nya spelare, som nattklubbarna Hang Loose och Blue Moon Bar på Pitchers, ligger långt efter om man räknar omsättningssiffror.

Karin Formgren är ensam ägare sedan hennes make Magnus tragiska bortgång för snart fyra år sedan.

Men hon är inte ensam i ledningen.

Varannan vecka träffas den tolv personer starka ledningsgruppen. Där finns alla som har personalansvar på de olika avdelningarna, från kök och bar till vakt och garderob.

– Vi pratar om vad som hänt och vad som kommer. Det är inget spontant ”hitta-på” utan vi jobbar med fyra–sex månaders planering.

Karin Formgren har jobbat på Heartbreak sedan starten för 13 år sedan och har sysslat med det mesta utom kök och vakt.

– Det här är en del av mitt liv, som en familj. Jag är väldigt förtjust i mitt jobb och jag vill inte slarva bort det, säger hon.

En stor del av överskottet återinvesteras i företaget.

I somras byggdes nattklubben i källaren om.

– Det är nu en modern nattklubb med bra ljus, ljud och bar som håller toppstandard, säger Karin Formgren.

Hon hoppas att övervåningen kan byggas om inom något år, kanske med en mer exklusiv matavdelning med vita dukar.

Bolaget har gjort bra vinster under senare år. Efter senaste bokslutet lades nästan 2,5 miljoner undan för framtiden och ändå fick ägaren en skaplig utdelning.

– Jag är väl lite gammaldags och vill sköta företaget som om det var min egen hushållsekonomi. Först tjänar vi pengarna och sen gör vi av med dem och finansierar rust och annat med det som blir över. Det gäller också att vara ödmjuk. Det kan ändras väldigt snabbt i den här branschen, säger Karin Formgren.

Än så länge har Heartbreak inte känt av nedgången i konjunkturen.

– Men jag tror vi kan göra det framöver när företagen drar ned på kick-offer och annat.

– Jag tror inte vi ökar omsättningen det här året, säger hon.

Mer läsning

Annons