Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundberg: Förkastliga dåd i USA och i alla andra länder

Terrordådet i New York

Ett terrordåd har skett i New York i USA tisdagen 31 oktober. Det inträffade på en cykel- och gångväg på västra sidan av nedre Manhattan.

Det är nära området där de två skyskraporna World Trade Center låg, som utsattes för det stora terrordådet 11 september 2001. Det stället heter One World Trade Center nu.

Längs cykel- och gångvägen kördes en lättare lastbil, som körde på cyklister och fotgängare. I skrivande stund har 8 personer dött och minst 11 personer är skadade. Fordonets färd tog slut med en kollision med en skolbuss.

Gärningsmannen är identifierad. Han är en 29-åring vid namn Sayfullo Habibullaevic Saipov.

Han sköts av polis i magen när han gett sig av från sitt fordon med två vapen med sig, som såg ut att vara riktiga men som sedan visade sig inte vara det. Gärningsmannen överlevde och är på sjukhus.

Den lastbil gärningsmannen körde är hyrd i närbelägna delstaten New Jersey. Mannen har arbetat som chaufför av bland annat taxibil. Han har befunnit sig i USA sedan 2010, bott på flera ställen i landet däribland Florida och är ursprungligen från Uzbekistan. Det är ett land som i sin södra del har gräns mot Afghanistan.

Enligt uppgift ska ett meddelande ha hittats där gärningsmannen uppger sig vara anhängare av terrororganisationen IS, Islamiska staten, ibland kallad Isis, Isil eller Daesh, som utropat ett kalifat i Syrien och Irak, i ett område som brukar kallas Levanten och som L:et i Isil står för. Isis/Daesh har bekämpats av flera länder de senaste åren, bland annat USA.

Terrordådet är fruktansvärt och har drabbat oskyldiga. Dådet är att fördöma och beklaga.

I utförandet liknar dådet flera dåd som skett i Europa på senare tid, bland annat på Drottninggatan i Stockholm 7 april i år. Men även de som skett i London 22 mars och 3 juni, Berlin 19 december och Nice 14 juli 2016.

Det som är liknande faktorer är att det är en person som skaffat sig ett fordon, genom stöld eller att ha hyrt det, och använt fordonet för att döda och skada människor.

Det är alltså fråga om att använda sådant som går att få tag på i vardagen och använda det som vapen. Det är svårt för det omgivande samhället och dess medborgare att förutse och fullt ut värja sig mot sådant.

Att folk ska känna sig utsatta är också ett syfte för de som begår sådana dåd, och de som uppmanar till dåden. För det sprider misstanke och skräck om att dåd kan inträffa var som helst, när som helst.

Terrororganisationer som Isis (Daesh) har uppmanat och uppmanar till dåd. Och uppmaningen har riktats till anhängare i länder runt om i världen, via främst budskap på internet.

Just att använda till synes enkla medel, som fordon, knivar och annat, och utföra dåd där anhängaren befinner sig är en poäng för Isis/Daesh. Det sänker tröskeln för att genomföra terrordåd och det inger fruktan för terrordåd i befolkningar i länder runt om i världen.

Det gör det även svårt för terrorbekämpande myndigheter att upptäcka planer på terrordåd i tid, eftersom de som i fallet nu i New York, ibland kan komma att genomföras av en enda person och med till synes relativt kort varsel.

Experter har varnat för att när Isis/Daesh trängts tillbaka gällande det område terrorrörelsen kontrollerat i Syrien och Irak kan den i försök att göra motattacker göra det i andra länder, särskilt i väst som i västra Europa och Nordamerika.

Terrordådet i New York får nu stor uppmärksamhet. Så blir det beroende på om det som sker har en geografisk, kulturell, politisk eller annan närhet för oss i Sverige som gör det lättare för oss att identifiera oss med det.

Flera, ofta i antal döda och skadade stora, terrordåd har skett på ställen som Somalia, Afghanistan och Irak på senare tid. De har många gånger inte fått lika stor uppmärksamhet som dådet i New York fått nu, i bland annat Sverige. Så sent som 14 oktober dödades minst 276 människor i ett bombdåd i Mogadishu i Somalia.

Det går inte att relativisera terrordåd. Men eftersom terrorrörelser som Isis/Daesh antagligen vill påverka, ja sätta skräck i, så många som möjligt och särskilt i västvärlden ger terrordåd uppenbarligen större genomslag om de sker i västländer. Så är det även om dåd i länder som Afghanistan, Somalia och Irak är större i antal dödade och genomförs med kraftfullare medel, som sprängämnen och skjutvapen.

Internet har visat sig vara en kanal som terrorrörelser kan nå, erhålla och påverka anhängare i hela världen. Genom att så många kan nås kan det bland dem finnas några få som kan förmås att genomföra terrordåd.

Terrordåden börjar nu bli så många, även i västländer, så att det tyvärr finns risk för en slags avtrubbning och tillvänjning av att dessa fruktansvärda dåd inträffar ibland. Paradoxalt nog sker det samtidigt som befolkningarna hyser en ökad oro och fruktan

Terrordåden börjar nu bli så många, även i västländer, så att det tyvärr finns risk för en slags avtrubbning och tillvänjning av att dessa fruktansvärda dåd inträffar ibland. Paradoxalt nog sker det samtidigt som befolkningarna hyser en ökad oro och fruktan över risken för att det ska ske terrordåd.

Länder och samhällen, samt dess medborgare, förändras därmed gradvis. I stor utsträckning är det till det sämre, med ökad misstro, oro, misstänksamhet, övervakning, kontroller och tillvänjning av att leva i en hårdare värld.

Våra tankar går till offren för terrordådet i New York och deras anhöriga. Och vi tänker också på alla som drabbats av terrordåd. Det är tragiskt att fanatisk extremism vilseleder vissa människor att döda många andra människor i terrordåd.