Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sunes vin: Bästa köpen bland de nya årgångarna hittar du här

Ett antal viner i bolagets ordinarie sortiment har precis bytt till ny årgång. Här är de som jag tycker är mest värda att lägga pengarna på. Allra mest smakvaluta ger, som vanligt, ett stöddigt rödvin från demonproducenten Alain Brumont i sydfranska Madiran.

Röda viner

Fynd – bästa köp

Château Bouscassé 2010, Madiran, Frankrike

Omdöme: Ett verkligt djupt och smakrikt rödvin med massor av mörkmurriga bär, fina täta tanniner (garvsyror), rostade fat och inslag av choklad i den strama, men ändå generösa, smaken. Har gjorts på en blandning av tannat, cabernet sauvignon och cabernet franc och är redan nu ett utmärkt val till en smakrik, mörk kötträtt, gärna på vilt och med en gräddig potatisgratäng som kan sordinera den påtagliga strävheten. Vinet kan även med fördel lagras några år. Signerat tannat-druvans mästare och ger verkligt mycket kvalitet för pengarna.

Pris: 125 kr Systembolagsnummer: 2204

-

Också bra köp – mycket för pengarna

Lat 42 Gran Reserva 2006, Rioja, Spanien

Omdöme: Klassiskt formulerad rioja med dill, mintchoklad, fat och kanderade röda bär på smakpaletten. Gott och stiltypiskt om än kanske inte fullt lika fyndigt som tidigare årgång. Men bra val till de flesta rätter på lamm och nöt.

Pris: 99 kr Systembolagsnummer: 12679

Ville di Antanè Valpolicella Ripasso Superiore 2014, Venetien, Italien

Omdöme: Riktigt delikat ripasso (görs delvis på använda amaronedruvor) med nyansrik smak av solmogna mörka körsbär, russin, fikon och choklad i den långa, harmoniska smakbilden. Njutes med fördel till lamm och nöt eller till en bit parmesanost.

Pris: 99 kr Systembolagsnummer: 71663

-

Vita viner

Fynd – bästa köp

Chablis Premier Cru Beauroy 2014, Frankrike

Omdöme: Bjuder på en aptitretande mineralmättad grönäpplig frukt med stråk av citrus i helklassisk chablisstil. Utmärkt val till de flesta rätter på fisk och skaldjur – och då inte minst ostron.

Pris: 179 kr Systembolagsnummer: 7125

-

Också bra köp – mycket för pengarna

Hunter’s Riesling 2015, Nya Zeeland

Omdöme: I dagsläget tokungt och något endimensionellt citrustonat och mår definitivt bra av att vila upp till fem år ytterligare för större nyansrikedom. Men välgjort, helt torrt och klart godkänt redan nu som aperitif och till lättare fisk- och skaldjursrätter.

Pris: 79 kr Systembolagsnummer: 2480

Domaiene Gobelsburg Riesling 2015, Österrike

Omdöme: Årgång efter årgång ett utmärkt val till rätter med ingredienser från hav och sjö. Exponerar en mycket vital, frisk smak med neutral, något äpplig och citruslik, smak med aptitretande mineralinslag.

Pris: 99 kr Systembolagsnummer: 4376

Pouilly Fumé 2015, Loire, Frankrike

Omdöme: Påtagligt friskt, helt torrt och något grönörtigt sauvignon blanc-vin med mineralitet och krusbär i den aromatiska karaktären som gör sig utmärkt till lättare fisk- och skaldjursrätter och till syrlig getost.

Pris: 146 kr Systembolagsnummer: 5284