Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sunshine Cleaning

Sunshine Cleaning
Regi: Christine Jeffs
Med: Amy Adams, Emily Blunt, Alan Arkin med flera
Filmstaden, Gävle

 Rose är en ensamstående mamma som jobbar som piga. Hon svabbar golv i fint folks hus medan deras tonårsungar simmar i poolen.

En av de rika visar sig vara en gammal klasskamrat. Rose skäms över sitt förkläde. Men eftersom det här är en solskensfilm av amerikansk modell så tar hon sig själv i kragen och startar en egen typ Städmani-firma.

Med den skillnaden att Rose mest skrubbar rent badrumsväggar efter särskilt blodiga självmord. Eller dammsuger brottsplatser. En lönsam business, i USA.

Rose pressar priserna i crimescene-branschen, hon lyckas också få sin arbetsskygga syster att hugga i även om ingen av dem har så noga koll på den avancerade skyddsutrustning som jobbet egentligen kräver.

"Sunshine cleaning" kretsar runt Roses småtrashiga liv. Hon har sex med en vänstrande polis på sjaskiga hotellrum, försöker ordna sonens skolgång och födelsedagskalas, och samtidigt hålla syrran över vattenytan. Deras egen mamma är död, pappan är ett vandrande riskprojekt som hemslöjdad entreprenör.

Filmen vann pris vid Sundancefestivalen förra året. Det ligger kanske nära till hands att jämföra med "Little miss Sunshine" – båda är naivt soliga komedier om fnoskiga familjer, med allvarlig botten.

Visst, mysigt. Fast "Sunshine Cleaning" är frejdigare än man riktigt fixar; käck underklass reder sig själv.

Handlingen frossar i figurer som hindras av sina sociala handikapp. Lite överdrivet symboliserat genom att en av Roses nya vänner saknar sin ena arm.

När Rose mot slutet sitter i bilen och pratar i en död telefon med sin döda mamma i himlen, då blir det riktigt plastigt.