Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Superhjälte räddar bocken

Annons

Han var en festprisse i swinging London -68 men omvändes och lovade att viga sitt liv åt världsrevolutionen. Sen dess käkar Den maskerade proggaren linsgryta. När han inte bekämpar högerspöken.
Svenska serietecknaren David Nessle har skapat en antikapitalistisk superhjälte som bär mantel, näbbstövlar och trikådräkt med symbolen hammaren och skäran.


Men det går ju inte för sig utan ironi. Hans böcker om ”Den maskerade proggaren” driver med gammal träbocksvänster. Dock inte alldeles kärlekslöst, dock inte utan varsamhet mot sorgligt glömda ideal. Och förresten får alla tänkbara grupperingar, kulturyttringar och företeelser äta skit. Nessles tuschpenna är skoningslös.
Andra hade kanske nöjt sig med att vara så vassa. Men grejen med David Nessle är hans totalt absurda, helvilda fantasi, uttryckt lika mycket i bilderna som i den intelligenta texten (grundläggande samhällskunskap ökar behållningen). Precis vad som helst kan dyka upp i Den maskerade proggarens väg – Berlinmuren, Björn Ranelid, postmodernism, Spartacus, Grupp 8, Jules Verne…


Ja till och med julbocken i Gävle. Som i en episod räddas från ligister av Kapten Ljusdal – ”den mäktigaste superhjälten i södra Norrlands kustområden”. Hm, sannolikhet är kanske inte på sin plats att kräva, men sen började hälsingar engagera sig i Gästriklands problem?
Inga övriga invändningar dock. Den maskerade proggaren är galet kul.
Figurerna har även förekommit i strippar och i tidningen Kapten Stofil. Vårens nya bok heter ”Den maskerade proggarens oändliga jamsession”. Sen tidigare finns ”Den maskerade proggarens stora röda” (2010).
Redan där mötte han rätteligen övermakten – superhjältekollegan Herta har tröttnat på att servera linssoppan i hippietorpet. Hon tar ett kraftfullt nackgrepp och kräver: ”Säg efter mig: min kvinnosyn lämnar mycket övrigt att önska!”.