Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter internt spelarmöte: Nu tar GGIK hjälp av mental tränare

/

Inför hemmamatchen mot AIK i oktober bad Sporten beteendevetararen Ola Berggren ge sina bästa råd till Gävle GIK:s spelare.
Han levererade fem heta tips – och GGIK vann matchen.
Nu väljer SSL-laget att ta permanent hjälp av Berggren.

Annons

LIVERAPPORTERING: Följ söndagens match mot Storvreta med start 16.55.

Efter 3–10-förlusten förra helgen mot Växjö fick spelarna nog.

– Träningen vi hade i måndags, dagen efter matchen, var nog den sämsta vi haft, berättar tränaren Andreas Lindström.

Då bestämde sig spelarna för att göra något. Lagkaptenen Adam Lundgren och målvakten Tobias Steineck drog ihop ett spelarmöte – utan tränare. Där gav de alla spelare ordet, även de som normalt kanske inte säger så mycket.

Alla fick säga sin mening och en hel del saker kom upp till ytan. Och enligt tränare Lindström känns det som effekten blev omedelbar.

– Jag uppmuntrar verkligen till såna här initivativ, det är mycket positivt. Allt har kanske inte nått fram till mig. Men jag kände direkt på träningarna efteråt att det var bättre fart och energi.

Mötet resulterade också i att laget nu kommer att ta hjälp av beteendevetaren Ola Berggren från Gävle, som jobbat mycket med olika idrottslag. Bland annat finns han med som psykologisk coach till Sveriges juniorlandslag i ishockey.

– Jag ska träffa spelarna på måndag och det finns en del saker de kan fokusera på. Bland annat börja jobba med glädje och stolthet och inte gå runt med hängande huvuden bara för att man förlorat mycket, säger Berggren.

LÄS MER: Här är Berggrens råd till Godis

Redan inför GGIK:s enda segermatch i SSL mot AIK i oktober bad Sporten att Ola Berggren skulle ge sina bästa tips. Då vann Godis med 6–5.

– Vi såg det där och nu har vi valt att kontaktat Ola och det känns positivt att han ska jobba med laget, säger Andreas Lindström.

Det spelarna framför allt ventilerade på mötet är att det nu får vara slut på att bara vara nöjd med att ha tagit sig till Superligan.

– Alla har haft det här som en dröm, att spela i högsta serien, men gör inget av det. Det var bra att få rensa ut en del skit. Sedan om det räcker till att vinna mot Storvreta som vi möter nu vet jag inte. Men alla har bestämt sig för att nu ska vi jobba hela matcherna. Inte bara göra en eller två bra perioder, säger Andreas Lindström.

GGIK kommer dessutom göra några små justeringar i laguppställningen till dagens hemmamatch mot Storvreta. Dessutom går man ned från 18 till 16 utespelare. Detta för att höja konkurrensnivån om platserna i laget.

Råden till Godis från Ola Berggren:

1) Fokusera på prestationen!

Se det hela som en lärandeprocess. Fortsätt genomföra det ni tänkt och pratat om, då kommer ni att hitta mer och mer in i det. Resultatet kan man inte alltid påverka, men sin egen prestation kan man alltid påverka. Sedan kan man bryta ner prestationen i olika bitar också, exempelvis period för period.

2) Leta inte fel!

Det är lätt att hitta felen när det går tungt, men gör inte det utan hitta hellre de saker som faktiskt görs rätt. Ge extra mycket bra feedback till varandra, hela tiden.

3) Våga vara förbannade!

Det är inte fel att vara ilsken över en förlust – men kom ihåg att det finns något att lära sig av varje förlust också.

4) Kom ihåg att NI ÄR BRA!

Laget har bevisligen hamnat i SSL av egen kraft, på grund av sin egen styrka. Glöm inte bort det, och att ni faktiskt varit bäst när det gäller i ett kval för inte så länge sedan.

5) Älska utmaningen!

Tänk "vilken häftig grej vi får vara med om ändå!" och försök ha roligt på vägen även om man förlorar. Och när första segern väl kommer, kommer den att betyda mycket. Den gör förstås inte att man kommer att fortsätta vinna alla matcher framöver, men den visar att "vi vet att vi kan".

Mer läsning

Annons