Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Runsten till SM-guldjubel

Från Runsten till världens bästa innebandylag kan steget vara stort.
Gävlekillen Alexander Hallén tog inte bara sjumilaklivet till IBF Falun – han fyllde ut dojorna och har gjort en kanonsäsong.
– Både SM-guld och seger i Champions League i Schweiz – nä, det kanske jag inte trodde för ett år sedan, berättar Alexander.

Annons

Det var då han tog steget från Runsten som precis åkt ur Allsvenskan med buller och bång. Men 45 poäng (21+24) gav eko tio mil in i landet där Falun raskt lockade med ett kontrakt.

Och helt plötsligt befann han sig i inte bara Sveriges bästa klubblag utan också i världens bästa...

– Vi har nio landslagsmän i den senaste truppen som ska spela i Sandviken till helgen, klubben har nu tre raka SM-guld och så vann vi hela Champions League-slutspelet i höstas. Så det kan vi nog kalla oss, säger Hallén.

21-åringen har fortfarande inte hunnit skaka av sig känslorna från finallördagen i Globen som slutade med ett rejält guldfirande efter 6–4 mot Linköping.

– Klart jag visste att jag hade kommit till ett lag som hade chans att vara i en SM-final. Men att själv få vara en del av det här och kliva in i Globen som man hade drömt om var mäktigt.

Så långt ifrån Runstens nedflyttning i divisionerna för ett år sedan.

– Jag hade fyra väldigt bra år i Runsten och det var väl där jag kom fram som seniorspelare. Jag har ändå dom att tacka för en hel del. När anbudet kom från Falun fanns det ju ingenting att tveka över.

Han inte bara tog steget upp från ett bottenlag i Allsvenskan till SSL utan har också tagit en plats och varit en mycket viktig kugge i det stjärnspäckade dalalaget. På 26 seriematcher blev det 19 poäng (13+6) och sedan ett grymt slutspel med elva poäng (5+6) på tio matcher.

30 poäng som rookie...

– Det är jag så klart väldigt nöjd med. Jag har fått spela hela tiden och när vi har gått ner på två femmor har jag varit med där också. Klart man utvecklas varje dag med att få spela och träna med så otroligt duktiga spelare.

Han hyllar också Falun som lag.

– Det finns någonting här som inte går at ta på riktigt. En mentalitet och vinnarinstinkt som är enorm. Vi har också otroligt roligt och alla drar åt samma håll. Det går inte att vinna tre raka SM-guld annars.

Efter ett enormt guldjubel i Globen blev det bankett, prisutdelning mer fest och en hotellövernattning i Stockholm innan han på söndagseftermiddagen kliv in i lägenheten hemma i Falun. Lite sliten och trött förstås. Men det har man rätt att vara efter sitt första SM-guld.

En medalj han får ta med sig hem när han hälsar på i Gävle.

– Ha, ha. Ja, kanske det. Jag åker hem ganska mycket och såg bland annat GGIK:s första match i kvalet mot Järfälla.

Att Godis har tagit steget upp i SSL hyllar Hallén som startade i föreningen som pojklagsspelare.

– Det är ju grymt roligt. Helt otroligt och jag är verkligen glad för deras skull. Jag känner ju nästan alltihopa i laget. Det kommer också att betyda mycket för innebandyn i Gästrikland.

Men han flyttar inte från Falun.

– Nä, jag har kontrakt nästa säsong också och trivs så grymt bra här. Men det kommer att bli väldigt speciellt för mig att möta dom på Träffen. Jag hoppas att dom klarar sig kvar så den nya arenan också får ett SSL-lag.

Men just nu tillåter han sig bara att njuta av den här guldsäsongen som precis tagit slut.

Mer läsning

Annons