Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Superpaket mot krisen

Regeringen satsar 8,3 miljarder i åtgärder för ”jobb och omställning” för att lindra lågkonjunkturen, enligt ett pressmeddelande.

– Sverige känner tydligt av den globala krisen. Sverige är ett exportberoende land och det är svårt att möta när så väldigt mycket beror på våra exportmarknader, sade statsminister Fredrik Reinfeldt.
– Det är också viktigt att få finanspaketet på plats för att möta behovet av bättre kreditgivning, sade Reinfeldt.
– I dag kommer vi att presentera ett paket på drygt 8 miljarder som komplement till den expansiva budget vi tidigare lagt. Stimulanserna 32 plus 8 miljarder ligger skyhögt över det EU talat om.

– Det är viktigt att inskärpa betydelsen av det finanspolitiska ramverk. Vi får inte tappa greppet om de offentliga finanserna, slog Reinfeldt fast.
– Det bästa besked vi kan ge svenska folket är att ge stimulanser som på sikt inte leder till skattehöjningar och nedskärningar i välfärden, sade han.

Av de ökade resurserna i paketet går närmare tre miljarder kronor till Arbetsförmedlingen för att under tre år satsa på matchningsverksamheten. En miljard kronor går till regeringens så kallade närtidssatsning på infrastruktur för 2009 och 2010.

Göran Hägglund sade att man lyssnat på de regionala samordnarna och arbetsförmedlingarna.
– Syftet är att bidra till att de arbetslösa så fort som möjligt får ett nytt arbete och att människor är i gång för att så småningom få ett jobb när uppgången kommer.
– Tre miljarder satsas på mer coachinginsatser från arbetsförmedlingarnas sida. 27 500 beräknas under nästa år få stöd på det sättet, sade Hägglund.

För att hjälpa långtidsarbetslösa tillbaka till arbetsmarknaden fördubblar regeringen nedsättningen av arbetsgivaravgiften i nystartsjobben. Den fördubblade nedsättningen införs permanent.
Studieplatserna inom yrkeshögskolan ökas med 1 000 år 2009, 2 000 år 2010 och 1 000 år 2011. Antalet studieplatser inom gymnasial yrkesutbildning ökas med 3 200 nästa år, 3 900 år 2010 och 1 600 år 2011.

Paketet omfattar förstärkt stöd till nya arbetslösa och korttidsarbetslöshet, förstärkt stöd för långtidsarbetslösa, förstärkningar av yrkeshögskolan och gymnasial yrkesutbildning.
I paketet ingår även förstärkta satsningar på infrastruktur och förstärkt skatteavdrag för hushållstjänster i form av reparation, ombyggnader och underhåll av byggnader, så kallat rot-avdrag.

Åtgärderna omfattar i årsgenomsnitt cirka 58 700 personer 2009, 72 000 personer 2010 och 34 200 personer 2011. Genom förslagen får de möjlighet till arbete, utbildning eller annan sysselsättning.