Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Supertekniken når Gävle – teaterexperiment i vår

Teater är en levande konstart. Ett möte här och nu mellan scen och salong. Filmad teater, teater på tv är något helt annat. Sämre, brukar vi teaterentusiaster hävda.

Men i den digitala teknikens tidevarv har filmade föreställningar fått en renässsans. Se bara på folkethusrörelsens visningar av opera, ett samarbete med Metropolitan i New York, bland annat.

Och se vad som ska hända på Gävle Teater i vår:

Dramaten ger Lorcas på storbildsskärm och med superteknik. En stor ensemble med kända skådespelare, sådana som Marie Göranzon, Basia Frydman, Tanja Lorentzon, Melinda Kinnaman, Anita Wall och andra. Och teaterupplevelsen blir gemensam, eftersom publiken finns i teatersalongen.

Nu har alltså Dramaten valt att använda samma metod som the Met för att söka och nå en publik som inte självklart tar sig till nationalscenens teaterhus i Stockholm. Ett experiment som Dramaten gör tillsammans med Riksteatern (som är hemmastadd i bygderna).

Söndag eftermiddag 5 april äger detta äventyr rum i Gävle Teater. Bok in dagen, kom och kolla.

För säkerhets skull består Dramaten också sin Gävlepublik med alldeles levande teater – och med ett teaterarbete i pågående.

Några dagar senare, 7 och 8 april, gästspelar Dramaten på Gävlescenen med , en pjäs och uppsättning av nya dramatenchefen Marie-Louise Ekman. Den handlar om åldrande: en gammal änka får oväntat besök av en annan äldre dam och förvirring uppstår...

Mycket beröm fick ”Gäckanden” av stockholmskritiken. På scenen syns bland andra Marie Göranzon och Gunilla Nyroos.

Som inte detta var nog kommer Dramaten tillbaka en vecka senare, 16 april, och presenterar en ”gestaltad läsning” av Victoria Benedictssons .

Läsningen innebär att föreställningen är under arbete, skådespelarna har ännu manus i händerna och har ännu inte fått sina scenkostymer.

Läsningar har prövats på publik i Stockholm och fallit ut över förväntan, det vill säga lockat stor publik. Och vem är inte intresserad av att se och höra Stina Ekblad, Pontus Gustafsson, Irene Lindh, Thérèse Brunnander, Björn Granath, Kicki Bramberg med flera ge liv åt Benedictsson text?

Det händer mycket på Gävle Teater långt innan Dramaten kommer. Vårens program är rikt, kan vi konstatera. En hel del dramatik, både av klassiska och nya, spännande dramatiker.

Om tio dagar, 20 januari, kliver Vilhelm Mobergs sluge in på scenen i välkände Björn Gustafsons kluriga gestalt. Ja, ni minns väl historien om den välbeställde Jarl som blivit änkling, behöver hjälp i huset och ”uppvaktas” både av döttrarna och änkan Gustava, Berit Carlberg, för alla är sugna på att ärva hans stuga.

I den här uppsättningen av Jan de Laval har handlingen dessutom tryfferats med gamla frireligiösa läsarsånger.

”Änkeman Jarl” ges i Sandviken 18 januari.

Två unga dramatiker som redan satt avtryck är Jonas Hassen Khemiri och America Vera-Zavala. Han med en uppmärksammad ”Invasion!” på Stockholms stadsteater. Hon med ”Jävla finnar” i Norrsundet i höstas. Bland annat.

Khemiris nya pjäs heter , kan möjligen beskrivas som politisk komedi, har gjort succé där den hittills visats och den har redan sålts till många länder. I den uppsättning som ges i Gävle har författarens yngre bror Hamadi Khemiri en stor roll. Tiden är 27 januari.

heter Vera-Zavalas nya pjäs. Den beskrivs som ”ett rasande angrepp på mångkulturbegreppet” och är skriven i ilska och humor. Den ges på Gävle teater 13 februari och följs direkt av ett samtal där författaren själv medverkar.

Älskad är författaren Marianne Fredrikssons. Hennes roman har blivit teater, i regi av Judith Hollander. En berättelse om tre generationer kvinnor, tre skilda kvinnoliv i ett Sverige som förändrades snabbt och radikalt under 1900-talet. Föreställning i Gävle 3 mars. På scenen bland andra Agnetha Ahlin (som var på Folkteatern för tjugo år sedan), Rebecca Hayman, Michael Engberg och Lisbeth Johansson.

Ett tätt litet drama är av Eric-Emmanuel Schmitt. En man har tappat minnet i en olycka och hans hustru ska hjälpa honom att minnas. Men, är hon hans fru och vad har egentligen hänt honom?

Göran Stangertz och Kajsa Ernst gör rollerna i detta kammarspel som ges i Gävle 15 mars.

Lugn. Det blir musikföreställningar också, både musikal (), med Rikard Wolff, i Petra Kvists tappning, på Nicholas Olssons vis och ett veritabelt trumäventyr på japanska.

Det sistnämnda är något alldeles unikt. Fem kvinnor och fem män, gruppen heter , som skapar en hel show på trummor i alla storlekar och klanger.

Det är visuellt och hörvärt, lovar de som sett Yamato. I Gävle 1 april.

Fyra dansföreställningar i vår. Alla är stora (många dansare) och med etablerade ensembler som , , och .

Tre teaterföreställningar visas för de allra minsta.

Slutligen, missa inte Ronny Eriksson som bjuder in till ett 21 mars. Det behöver vi, också.