Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surrigt på Söder

/
  • Biodlare Per-Enar Hammarstrand och Söders Källas vaktmästare Tommy Wahlström lyfter de två bikuporna på plats.
  • Per-Enar Hammarstrand, Valbo. Biodlare sedan 1987.
  • Anette Svedinger, ägare till Söders Källa och initiativtagare till terrassodlingen.

På taket till Söders Källa har de nya invånarna anlänt. Cirka 40 000 faktiskt.
Det är bin vi talar om. Det blir härodlad honung och köksråvaror till Söders Källas restaurang.
– Vi måste lära oss att utnyttja de odlingsbara kvadratmetrar vi har i en stad, säger Anette Svedinger som är ägare till Söders Källa.

Annons

Takterrassen har under en tid varit objekt för en genomgripande terrassanläggning. Ett litet växthus har anlagts och hela terrasseringen ska så småningom bestå av drivbänkar för råvaror till restaurangköket.

– Vi har tre fantastiska kockar i restaurangen som verkligen brinner för det här med härodlat och ekologisk odling, säger Anette Svedinger.

– De har till och med åtagit sig att sköta all vattning, sedan är det bara för dem att knalla upp här på terrassodlingen och hämta vad de behöver, säger hon.

De två bisamhällena har Anette Svedinger beställt av biodlare Per-Enar Hammarstrand från Valbo. Per-Enar Hammarstrand är själv med och levererar de två kuporna och ger instruktioner till personalen så de vet vad de har att vänta och hur samhällena ska skötas.

– Bin är intelligenta varelser och kan faktiskt räkna, i alla fall till tre, säger Per-Enar Hammarstrand.

– De kan också skilja på symboler. Till exempel cirklar, kvadrater och trianglar. Man märker kuporna med symboler, så lär de sig så småningom vilken symbol som sitter på just deras kupa, berättar han.

– Flyger de till fel kupa och försöker ta sig in, så riskerar de att bli ihjälslagna av kupans väktare, säger Per-Enar Hammarstrand.

Meningen med bisamhällena är att de ska hjälpa till vid pollineringen av de odlade grödorna. Som en biprodukt till det så får man även en välsmakande honung.

– Vi kommer att fortsätta utveckla detta, såväl odlingarna som honungsproduktionen, säger Anette Svedinger.