Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Suverän serieroman

Ingrid är en grym 14-åring i förstadsnatten. Hon skiter i vad andra tycker; om att hon är trumpen, finnig, har fett hår, eller att ett småglin på tunnelbanan bjäbbar: ”Är du kille eller tjej?”.

Annons

För Ingrid är frågan i så fall mer om hon tänder på killar eller tjejer. I serieromanen ”Nattbarn” möter vi en ung person som enträget utforskar och analyserar sig själv. Framför datorn, efter läggdags.

Det är debuterande Hanna Gustavsson som fultecknar (mycket plitor, potatisnäsor och diskbänksrealism) Ingrid och hennes miljöer (stängd tonårsdörr, suspekta chattforum, mamma dammsuger och har irriterande ny kille, det-här-kommer-på provet-lärartjat…).

Jobbigt, visst. Men allt behöver ju inte vara svartsynt rakbladslitteratur. Ingrid är befriande. Gustavsson finner en kritiskt tänkande människa med okonstlad, suverän attityd. Bodil Juggas