Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svagare fack med LO:s stöd

I radion hörs en brinnande röst för ett socialdemokratiskt ja till Lissabonfördraget, EU:s nya grundlag. Patrik Björk heter den övertygade. Han, och den socialdemokratiska riksdagsgruppen, väljer bort alla invändningar och risker; när det nya fördraget antagits bygger vi om EU inifrån.

En aning svensk blåögdhet där, den som alltid präglat socialdemokratins förhållande till Bryssel. EU vill väl, men kan behöva lite hjälp på vägen. Sverige får därför ta på sig rollen som vägvisare.

Den svenska modellen skulle göras europeisk, hette det redan på 90-talet. Men den som letar efter svenska avtryck i EU har nog en hel del arbete framför sig. Några tydliga svenska avtryck är också svåra att hitta.

Men vi fick detta: Fri alkoholimport och Vaxholm. Och en grundlag som redan före Lissabon ställde sig över den svenska. När EU vill, tar EU över.

Den enda möjliga slutsatsen är då den här: De ekonomiska rättigheterna går före de fackliga rättigheterna. Facket föses undan till en intresseorganisation, vilken som helst. Juristerna instämmer i den tolkningen.

I det nya fördraget finns inga andra skrivningar, och inget som ger facket oavvislig rätt att ta till konflikter tillräckligt omfattande för att försäkra sig om svenska löner och villkor på allt arbete som utförs i Sverige. Fackets makt eroderar.

Men Björk och andra väljer bort konsekvenserna och siktar in sig på att forma socialt medvetna och fackligt aktiva grupperingar som lyfter in sociala direktiv och avgörande fackliga rättigheter bakvägen, oklart hur.

Det går att fundera ett tag över varför så många, från LO till Ingvar Carlsson, tror sig förmögna att föra EU mot något som målande beskrivs som det svenska folkhemmets europeisering, med trygghet för svag och utsatta, omfattande socialt skyddsnät, förnuft, eftertanke och ett starkt fack.

Men EU prioriterar kapitalets fria rörlighet, det står ju inskrivet i grundlagen. EU är ett högerprojekt som snabbt rör sig i riktning mot Borg, Littorin, Reinfeldt, Maud Olofsson och Svenskt Näringsliv.

Men i morgon röstar socialdemokraterna ändå med regeringen. Inga invändningar gör intryck på Björk, Lundby-Wedin och Mona Sahlin.