Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SVAR DIREKT Insändare: Kronofogden tar ingen hänsyn till att jag behöver min medicin

Annons

Kronofogden tar ingen hänsyn att man är sjuk och behöver sina mediciner. I ett samtal med kronofogden sa jag att jag är hjärtsjuk och behöver mina mediciner för att leva en dag i taget. Det är inget de tar hänsyn till när man har skulder.

De tar mer än vad de ska ha och vad ekonomin klarar av. Att jag mår psykiskt dåligt, har hjärtsmärtor, magont och är suicidal är inget de heller tar hänsyn till. Vad gör man?

Inte okej

SVAR DIREKT: Medicin kan vara en kostnad du kan få tillägg för. Det är svårt att få ekonomin att gå ihop om du har stora skulder. Det är ännu svårare om du dessutom är sjuk.

När vi gör en utredning inför en löneutmätning räknar vi fram ett belopp som du alltid har rätt att behålla. Många kallar det för existensminimum – vi kallar det för förbehållsbelopp. I förbehållsbeloppet ingår dels din boendekostnad, dels ett normalbelopp som ska täcka dina vanliga levnadsomkostnader.

Men du kan även få tillägg för vissa kostnader. Det kan till exempel vara kostnader för medicin och läkarbesök. Du kan få tillägg upp till högkostnadsskyddet. Om du har sjukdomsrelaterade kostnader som inte omfattas av högkostnadsskyddet måste du ha läkarintyg. Alternativmedicin ingår inte.

Du är välkommen att höra av dig igen så kan vi gå igenom dina uppgifter. Ring oss på 0771-73 73 00 och be att få prata med en handläggare eller mejla till oss kontakt@kronofogden.se.

Göran Söderberg, sektionschef verkställighet Mellersta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare