Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svar direkt: Jag kompromissar gärna

Nåja, någon jätteentusiastisk påhejare av kulturhuvudstadsåret har jag väl inte varit. Det hade en oroande karaktär av jippo. Men också möjligheter att bli något annat. Därför var jag trots allt positiv. Man kan säga att jag var beredd att kompromissa lite.

Att kompromissa är fint. Men att iscensätta FastPartners arenaprojekt ser jag tyvärr inte som en kompromiss utan som att FastPartner fått precis vad de ville.

Värdet av att bevara Strömvallen som byggnadsminne har jag utvecklat i en längre artikel som var publicerad i Arbetarbladet 3 mars 2008. Den bygger på en doktorsavhandling om principer för byggnadsminnesförklaringar, av forskaren Agneta Thornberg Knutsson.

Jag noterar att debattören Zetterberg i ett privat mejl till mig ömmar för Gamla Gefle. I enlighet med Thornberg Knutsson är min poäng att byggnadsminnen av typen äldre trähusbebyggelse, sekelskiftesvillor, hälsingegårdar med mera, är väl representerade bland svenska byggnadsminnen.

Idrottens byggnader är däremot dramatiskt underrepresenterade.

På motsvarande sätt finns överklassens hus oftare bevarade än folkligare miljöer: fler borgerliga sommarvillor än torp, fler tennishallar än fotbollsarenor, fler slott än dansbanor.

Även byggnadsminnen från 1900-talet är klart underrepresenterade. Sett till kulturminnesvårdens mål är antalet byggnadsminnesförklaringar dessutom på tok för få.

Det känns tjatigt att behöva förklara igen hur mycket jag bryr mig om idrotten.

Möjligheten finns ju att jag ser Strömvallen som extra viktig just på grund av mitt privata idrottsintresse.

Och jag är ingen principiell motståndare till fantastiska utvecklingsprojekt för Gävle. Naturligtvis inte. Verkligen inte.

Jag pekar på vad som riskerar att gå förlorat. Sen är det en politisk fråga hur saken ska lösas.

Konstigt förresten, att kulturjournalister alltid ska ifrågasättas för att de intresserar sig för kulturfrågor.

Ingen ifrågasätter sportjournalisten som hejar på Brynäs eller förväntar sig att sportkrönikören ska kräva en utbyggnad av biblioteket.

Till sist. Det där med mentaliteten i Gävle (att vi inte skulle ha självförtroende nog) är en seglivad myt. Det vi har i Gävle är två tidningar, engagerade medborgare och en levande debatt. Det ska vi vara jäkligt glada för.