Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svar: Låt Hjalmarsmuren vara!

Svar till Linda Lööf 11 mars: Är Mulleskogen i Björksätra inget värd?

Jag håller helt med Linda Lööf i hennes insändare i Arbetarbladet (2018-03-11), som handlar om skogen kring Hjalmarsmuren i Sandviken (Mulleskogen), och kommunens planer på att bygga där.

Jag har själv valt att bo i Stensätra tack vare närheten till skog och mark, och har nu fått se planerna på att koppla ihop Södra Björksätra med Säljan och Sandstensvägen, genom att bygga på området kring Hjalmarsmuren. Detta är fel enligt mig då det blir det mindre utrymme för rekreation. Många använder detta närområde för att snabbt kunna ta sig ut i skogen och andas ut, slippa se bebyggelse och känna naturen runt omkring sig. Många motionerar här, promenerar med sin hund eller bara strosar. Det är ofta här barnen i närområdet får prova att grilla korv ute i naturen eller ser en ekorre, en hackspett eller ett rådjur för första gången.

Det är ofta här barnen i närområdet får prova att grilla korv ute i naturen eller ser en ekorre, en hackspett eller ett rådjur för första gången.

 

Närhet till dylika möjligheter är av yttersta vikt i vårt stressiga samhälle. Förskolor och skolor i området använder den här skogen i pedagogiskt syfte och jag anser att alla skolor bör ha nära till naturen! Varför då?  Jo, forskning visar att grönområden blir viktigare och viktigare när städerna växer och breder ut sig. Läs gärna Jonas Mattssons artikel i Forskning och framsteg (2018-02-08) ”Grönska kan öka barns kognition”, som direkt hänger ihop med det jag nämnde om skolors närhet till skog och mark, men även att naturen finns till hands i vardagen för så många människor som möjligt. Lärorik och läsvärd är också WWF:s rapport om urban grönska, ”Grönare städer – framtidens städer” som bland annat påpekar:

När en stad växer snabbt, ökar trycket på byggbar mark […]. Ofta är det en vilja från exploatörernas sida att få goda attraktiva lägen […]. Nu börjar dessa goda lägen ta slut och trycket riktas allt mer mot lokala grönområden. Bristen på mark är egentligen inte problemet utan att de mest lönsamma exploateringslägena kolliderar med viktiga grönområden. Varje projekt i sig kanske inte är så stort men sammantaget försvinner stora grönområden som för de närboende har stor betydelse. Här drabbas alla men särskilt barn, handikappade och äldre som ofta har svårt att ta sig till alternativa grönområden.

Jag hoppas innerligt ni tar hänsyn till oss som bor här och vad som är viktigt för oss. Vi vill inte bli överkörda. Jag har lämnat mina åsikter om Översiktsplan 2030 på kommunens sajt och hoppas att alla som är berörda och tycker som jag också gör det. Forskningen jag hänvisat till ovan påvisar att stadsplaneringen idag måste ta hänsyn till vad människor mår bra av i längden om man vill vara en framtidskommun – och det vill väl Sandviken?

 

Stensätrabo

LÄS fler insändare här:

Felaktigt ledarskap i Brynäs ungdomslag

Svar: "Thea har rätt – Investera i kunskap och elevernas framtid"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare