Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svar till Kennet Lutti

Annons

Jag blir oerhört förvånad när jag läser Kennet Luttis krönika i fredagens tidning där han aktivt pläderar för att det småskaliga kustnära fisket ska förbjudas. Sätt stopp för strömingsfisket och fångsten av vildlax. Bättre att Gävleborna äter odlad lax och Pangalus från Vietnamn tycks vara Luttis linje.

Orsaken till att Lutti vill förbjuda böckling och surströmming är dioxinet. Jag är fullt medveten om att dioxin är ett gift men dioxinhalten i fisk har enligt Naturhistoriska Riksmuséets miljöövervakningasstationer sjunkit i Södra Bottenhavet där huvuddelen av strömmingen fiskas. Det finns även en överskattning av svenska befolkningens konsumtion av strömming och lax i rapporter från myndigheter. Svenska folket har minskat sin konsumtion av strömming och lax från Östersjön.

På direkt fråga uppger många att man inte hört talas om Livsmedelsverkets kostråd. Lutti drar slutsatsen att strömmings och laxfisket bör förbjudas. Jag, och till slut även regeringen, drog istället slutsatsen att Livsmedelsverket bör bli bättre på att nå ut med sina kostråd.

Jag har som barnläkare rätt god kännedom om vilken mat barnfamiljer i Gävle har på veckomenyn. Även om man inte kan Livsmedelsverkets rekommendationer utan och innan så tror jag mig veta att strömming och vildfångad lax inte serveras i många barnfamiljer och när den serveras tyvärr än mer sällan äts. Jag har heller inte hört talas om någon epidemi av vare sig barncancer och beteendestörningar hos de fiskarbarn som på 70 och 80 talet åt strömming och lax med betydligt högre dioxinhalter och dessutom oftare än vad som idag sker.

Jag förskriver som barnläkare inte dioxin till någon men skulle vara glad om Gävles barn och ungdomar tre gånger per år fick njuta av strömming och Östersjölax och hoppas att vi andra, undantaget kvinnor i barnafödande ålder, kan njuta havets läckerheter en gång per vecka. Nyttan med att äta strömming och Östersjölax överstiger då vida de eventuella riskerna med dioxin.

Jag är glad och stolt över att ha kunnat bidra till att det kustnära småskaliga fisket efter Norrlandskusten nu åter har en framtid och att vi alla kan njuta läckerheterna.

Anders W Jonsson ( C)
riksdagsledamot

Mer läsning

Annons