Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svar till vårdföretagen

Vårdföretagen har rätt i att ökningen av assistansersättningen är för låg för att täcka upp för alla kostnader som en dräglig löneutveckling för assistenterna skulle innebära. Att regeringen har tagit beslut om att sänka assistentkostnaderna är något jag såväl konstaterar som kritiserar i min text, att kommunerna i sin tur vältrar över den ohållbara kalkylen på privata utförare är också något jag kritiserar i samma text.

Den löneökningskonstruktion som Vårdföretagarna erbjuder innebär att assistenterna skulle förlora över 1 800 kronor. Detta för en grupp med de allra lägsta lönerna på svensk arbetsmarknad. Medellönen (enligt Kommunal) för heltidsanställda assistenter ligger på lite dryga 22 000 kronor före skatt. Här bör läsaren vara medveten om att heltid inte på något sätt är något självklart i denna bransch. Därutöver, det faktum att de privata assistansbolagen är vinstdrivande är något som gör kalkylen klart ohållbar.

Anna Norling

  

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel