Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårare få sommarjobb

/

I år får de unga ligga i ordentligt för att få ett sommarjobb. Inte nog med att antalet jobb blir färre, de kan också räkna med konkurrens från de som blivit av med jobben.

Annons

Glassförsäljare, diskplockare, telefonförsäljare, biträde i äldrevården och kyrkogårdsarbetare. Sommaren är den tid då många för första gången knyter kontakt med arbetsmarknaden och skaffar sig en inkörsport till den. Men det blir allt kärvare att skaffa sig ett sommarjobb.
– Vi räknar med färre sommarjobb i år än förra året, säger Lena Liljebäck, biträdande generaldirektör på Arbetsförmedlingen.


Men bara en del av vikariaten förmedlas den vägen.
19-årige Mujtaba Hassani var en av dem som fick jobb genom förmedlingen förra sommaren, inom telemarketing. Helst skulle han vilja göra något nytt i sommar, men han tror att det blir svårt.
– Jag har inte sökt något än, men har man inte kontakter blir det nog tuffare i sommar, säger Hassani.


Många skaffar sig feriejobb på informella vägar – genom föräldrar, släktingar eller bekanta. Eller genom de satsningar som många kommuner gör.
Men alla unga har inte egna kontaktnät, eller föräldrar som kan greja jobb. Och för nyanlända till Sverige blir det allt kärvare.

Mer läsning

Annons